Ireneusz Chmiel
Z wykształcenia dietetyk kliniczny, psychodietetyk, fitoterapeuta i pedagog zdrowia. Wykładowca akademicki Wyższej Szkoły Medycznej w Kłodzku, kierownik i twórca kierunku studiów podyplomowych z zakresu dietetyki. Współautor i pomysłodawca pierwszej w Polsce książki z zakresu Nutripsychiatrii (żywienie w chorobach psychicznych) wydanej przez prestiżowe wydawnictwo lekarskie PZWL. Autor jednej z pionierskich publikacji traktujących dietoterapię choroby dwubiegunowej, często przywoływanej w pracach naukowych, w tym m.in. The British Journal of Psychiatry, Food Science & Nutrition, Current Treatment Options in Psychiatry, Frontiers in Psychiatry, Journal of Clinical Medicine, Frontiers in Pediatrics. Uczestnik programu „dieta od kuchni” emitowanego przez STUDIO MED TV – telewizję związaną z tematyką zdrowia i medycyny. Łącznie z okresem szkoły średniej, studiów i prowadzenia gabinetu dietetycznego, zajmuje się żywieniem od blisko 18 lat. W swoje pracy zawodowej specjalizuje się w zaburzeniach metabolicznych, endokrynologicznych i chorobach przewodu pokarmowego, a od kilku lat jego głównym zainteresowaniem stała się nutripsychiatria (psychiatria żywieniowa). Zaangażowany uczestnik oraz organizator eventów kulinarnych, a także warsztatów dotyczących zdrowego odżywiania dla dzieci, młodzieży, seniorów i innych grup społecznych, na których dzieli się swoją wiedzą z zakresu dietetyki. Regularnie uczestniczy w szkoleniach i nieustannie podnosi swoje kwalifikacje. Prywatnie szczęśliwy mąż i ojciec, pasjonat zdrowego gotowania i eksperymentowania w kuchni. Autor bloga kulinarnego www.przepisyketo.eu, w którym prezentuje swoje inspiracje kulinarne, koncentrując się na posiłkach diety niskowęglowodanowej.
Zdrowa Caloria – mgr Ireneusz Chmiel
Gotowanie
Żywność, żywienie, gotowanie i sport to moje największe pasje, które towarzyszą mi od lat…
Relatywnie wcześnie, bo już kończąc szkołę podstawową, byłem ukierunkowany zawodowo i wiedziałem czym chcę zajmować się w przyszłości. Od zawsze uwielbiałem gotować, a przede wszystkim komponować potrawy poprzez połączenie różnych produktów, dlatego kilka lat później podjąłem edukację w Technikum Żywienia.
Nauka o tym profilu pozwoliła mi zyskać umiejętności nie tylko w dziedzinie gotowania, ale również planowania żywienia i prowadzenia szerokiego spektrum działalności gastronomicznej. Zajęcia z Technologii Żywności, Żywienia Człowieka czy Mikrobiologii, dały początek i chęci do dalszego zgłębiania wiedzy o tych dyscyplinach naukowych. Ponadto „gastronomik” umożliwił mi uczestnictwo w konkursach kulinarnych na różnym poziomie, które często kończyłem z wyróżnieniem.
Zajęcia praktyczne w szkole i najlepszych restauracjach poszerzyły moją wiedzę, a przede wszystkim umożliwiły pozyskanie kompetencji, które w mojej ocenie są obligatoryjnym elementem w pracy dietetyka.
Dietetyka Kliniczna
Studia licencjackie
Po ukończeniu Technikum Żywienia podjąłem studia na Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Nysie (Collegium Medicum) na kierunku Dietetyka, a obraną specjalizacją była Dietetyka Kliniczna.
Na wspomnianej uczelni nabyłem wiedzę z zakresu medycyny, żywienia człowieka w różnych stanach fizjologicznych i chorobowych, produkcji żywności i in. Szerokie zestawy zajęć o charakterze praktycznym, tj. Szpital (Dział Żywienia, Oddział Chorób Wewnętrznych, Oddział Dziecięcy, Oddział Paliatywny), Poradnia Chorób Metabolicznych, Dom Pomocy Społecznej (Podzamek), Dom Spokojnej Starości (Majowy Sen), istotnie wpłynęły na obecny profesjonalizm świadczonych przeze mnie usług.
Swoje kwalifikacje, zorientowanie i biegłość tematyki żywieniowej zawdzięczam tysiącom skomponowanych jadłospisów, które dostosowuje komplementarnie dla każdej z osób. Moja praca licencjacka dotyczyła napojów energetyzujących i kofeiny oraz ich wpływu na zdrowie.
Pedagogika Zdrowia z Psychodietetyką
Studia magisterskie
Studia magisterskie na kierunku Pedagogika Zdrowia z Psychodietetyką wybrałem, aby prowadzić swoją działalność na najwyższym poziomie. Dzięki studiom o profilu pedagogicznym mogę prowadzić zajęcia z diet-coachingu oraz wszelką edukację w zakresie promocji zdrowia i dietetyki, co przekłada się na wysoką jakość pracy z pacjentem.
Specjalizacja z Psychodietetyki pozwala na stosowanie dietoterapii wśród pacjentów z zaburzeniami łaknienia (anoreksja, bulimia), w kolektywie z zespołem terapeutycznym (lekarz, psycholog). Należy zwrócić uwagę, że motywacja niejednokrotnie odgrywa kluczową rolę w procesach leczenia dietetycznego (np. odchudzanie), dlatego w swojej pracy poruszam się również w obszarze psychologii. Tematem mojej pracy magisterskiej było zagadnienie diety bogatobiałkowej i aktywności fizycznej jako skutecznych instrumentów w leczeniu nadwagi i otyłości.
DIETETYKA
Studia podyplomowe
Praca z pacjentami wiele mnie nauczyła, ale pokazała również, że trzeba ciągle rozwijać swoją wiedze i umiejętności. W swojej codziennej praktyce spotykam przede wszystkim ludzi chorych, z różnymi dolegliwościami uniemożliwiającymi im normalne funkcjonowanie.
Dieta i zmiana stylu życia w większości przypadków przynoszą spektakularne efekty. Czasami jednak potrzeba wesprzeć się innymi formami terapii, a jedną z nich są zioła. Bardzo często mieszanki ziołowe wykazują lepsze działanie aniżeli leki syntetyczne, nie dając tylu skutków ubocznych. Jestem absolutnym zwolennikiem naturalnych form terapii, dlatego zdecydowałem się poszerzać swoją wiedze w tym obszarze. Dzięki zdobytym umiejętnościom patrzę na człowieka w sposób holistyczny (całościowy), indywidualnie dostosowując plany żywieniowe oraz zalecenia.
ZDROWA CALORIA – MGR IRENEUSZ CHMIEL
Szkolenia – Rozwój – Wyróżnienia
Jestem dietetykiem z pasją do ciągłego rozwoju i zdobywania wyróżnień w dziedzinie żywienia. Moja droga do doskonałości nie ma końca, ponieważ stale uczę się i angażuję w najnowsze osiągnięcia naukowe. Z dumą dzielę się z Tobą moimi najnowszymi sukcesami, w tym zdobytymi certyfikatami i wyróżnieniami, które potwierdzają moje profesjonalne zaangażowanie.
Zaufaj mi jako ekspertowi, który stale doskonali swoje umiejętności, by być dla Ciebie najlepszym przewodnikiem w drodze do zdrowszego życia. Z moją pomocą, ciągły rozwój staje się Twoim sojusznikiem w osiąganiu celów żywieniowych!
Sport
Już jako dziecko czynnie uczestniczyłem w zawodach sportowych z różnych dyscyplin.
Przez okres 6 lat grałem w klubie piłkarskim MKS NYSA KŁODZKO, występując jako „młodzik” i „junior”. W szkole średniej zainteresowałem się aktywnością fitness i kształtowaniem sylwetki, dlatego posiadam praktyczną wiedzę nt. różnych rodzajów wysiłku fizycznego, a tym samym specyficznych potrzeb organizmu. Aktywność fizyczna to ważna część mojego życia, którą z chęcią zarażam innych.
ZDROWA CALORIA – MGR IRENEUSZ CHMIEL
Dodatkowe informacje

Zobacz moje rekomendacje zdobyte na oficjalnym profilu Google. Ponad 120 pozytywnych opinii.

Znany lekarz
Zobacz moje rekomendacje zdobyte na oficjalnym profilu Znanylekarz. Ponad 300 pozytywnych opinii.

Rejestracja online
Rejestruj wizyty 24/7 przez Booksy. Wybierz dogodny dla Ciebie dzień, godzinę i rodzaj konsultacji.
Kontakt

Dane kontaktowe

Adres gabinetu
Grunwaldzka 1c/1
57-300 Kłodzko
Polska


Godziny otwarcia
poniedziałek: 7.00 – 15.00
wtorek: 13.00 – 20.00
środa: 8.00 – 15.00
czwartek: 13.00 – 20.00
piątek, sobota, niedziela: nieczynne
Skontaktuj się ze mną.
Razem zadbamy o Twoje zdrowie!
Skontaktuj się, a pomogę Ci znaleźć właściwą drogę do zdrowia i dobrej formy. Interesuje Cię dieta ketogeniczna? Zobacz tutaj: przepisy dieta ketogeniczna.