Przepisy Keto – Dieta ketogeniczna | Zdrowa Caloria

PULPETY Z KAPUSTĄ W SOSIE POMIDOROWYM

PULPETY Z KAPUSTĄ W SOSIE POMIDOROWYM

SKŁADNIKI

  • MIĘSO MIELONE 15 % TŁUSZCZU 400 G
  • KAPUSTA BIAŁA 700 G
  • JAJKO 120 G
  • BABKA JAJOWATA 20 G
  • SMALEC GĘSI 50 G
  • POMIDORY KROJONE W PUSZCE 240 G (SZTUKA)
  • PASSATA POMIDOROWA 700 ML
  • CEBULA 100 G
  • PRZYPRAWY: SÓL, PIEPRZ, ERYTRYTOL, CZOSNEK, OREGANO, BAZYLIA, NATKA PIETRUSZKI

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Kapustę poszatkować i poddusić, tak aby była miękka. Wystudzić.
  2. Cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć, następnie dodać pomidory oraz passatę pomidorową. Przyprawić i dusić do zredukowania wody.
  3. Mięso mielone wymieszać z wystudzoną kapustą, wbić jajka oraz dodać babkę jajowatą, aby związały całość. Następnie przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem lub innymi ulubionymi przyprawami. Odstawić na 5 minut.
  4. Z masy formować pulpety i wrzucić je do sou pomidorowego. Dusić ok. 15-20 minut do miękkości mięsa. Opcjonalnie podlać wodą, jeśli sos będzie zbyt gęsty.

LICZBA PORCJI: 4

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 463 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 27.5 g; T: 28.7 g; W: 24,1 g

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments