SKŁADNIKI
- WŁOSZCZYZNA 200 G
- SELER 600 G PO OBRANIU
- CEBULA 100 G
- MASŁO 50 G
- MASCARPONE 250 G
- CZOSNEK 100 G
- PRZYPRAWY: SÓL, PIEPRZ, KMINEK, TYMIANEK
- WODA OK. 1,5 L
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Seler obrać i pokroić w kostkę. Włoszczyznę podsmażyć na maśle z cebulą. Podlać wodą.
- Następnie dodać pokrojony seler i gotować warzywa do miękkości. Dodać obrany czosnek.
- Pod koniec gotowania dodać serek mascarpone i wymieszać.
- Przyprawić solą, pieprzem, odrobiną kminku, tymianku i zmiksować zupę na aksamitny krem.
- Ser żółty lub owczy pokroić w paski i upiec przez 10 minut w temp. 200 C
- Zupę podawać z chipsami serowymi.
LICZBA PORCJI: 6
CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 341 kcal
MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 9.03; T: 27.4; W: 13.5