SKŁADNIKI
- ŻEBEREKA WIEPRZOWE 1,5 KG
- PRZYPRAWY
- CEBULA 50 G
- MASŁO 10 G
- KETCHUP KOTLIN 60 % MNIEJ KALORII LUB PRZECIER POMIDOROWY 200 G
- SOS SOJOWY 30 G
- SOS WORCESTERSHIRE 80 G
- ERYTRYTOL 20 G
- MUSZTARDA 10 G
- OCET BALSAMICZNY 20 G
- CZOSNEK 10 G
- WĘDZONA PAPRYKA 10 G
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mięso umyć i pokroić wzdłuż kości na mniejsze kawałki. Przyprawić solą, pieprzem, papryką wędzoną, majerankiem. Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Przygotować sos. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na maśle w rondelku. Dodać resztę składników: sos worcestershire, sos sojowy, erytrytol, musztardę, ocet balsamiczny, wędzoną paprykę i ketchup lub przecier. Wymieszać, zagotować, następnie gotować na małym ogniu przez około 5 minut.
- Żeberka wymieszać z sosem i piec w temperaturze 200 C przez 60 – 90 minut.
LICZBA PORCJI: 6
CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 minut
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 725 kcal
MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 47.7 g; T: 57.3 g; W: 4.3 g