Przepisy Dieta Ketogeniczna | Dieta Keto

WIŚNIÓWKA

WIŚNIÓWKA

SKŁADNIKI

ŚMIETANKOWY SPÓD

  • SEREK MASCARPONE 250 G
  • ŚMIETANKA 36 % 750 ML
  • ERYTRYTOL PUDER WG UZNANIA 100-150 G
  • ŻELATYNA 30 G
  • WODA 50-75 ML

WIŚNIOWA GALARETKA

  • WIŚNIE DRYLOWANE ŚWIEŻE LUB MROŻONE 900 G
  • GALARETKA BEZ CUKRU LUB ŻELATYNA 45 G
  • WODA 1500 ML
  • ERYTRYTOL 100 – 150 G

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Przygotować spód śmietankowy. Żelatynę rozpuścić w 75 ml wody i ostudzić.
  2. Śmietankę 36 % ubić na sztywną masę, dodać serka mascarpone, opcjonalnie smakową odżywkę białkową i słodzik. Na sam koniec zmiksować z ostudzoną żelatyną. Wylać na blachę i wstawić do lodówki aż spód stężeje.
  3. Przygotować galaretkę wiśniową. Wiśnie zalać wrzątkiem, dodać erytrytol i galaretkę bez cukru np. celiko truskawkową lub żelatynę. Wymieszać i odstawić do zgęstnienia.
  4. Gdy galaretka wiśniowa stężeje – powinna mieć konsystencję frużeliny, wylać na spód śmietankowy.
  5. Włożyć na 2-3 h do lodówki.

LICZBA PORCJI: 20

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 210 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 4.56 g; T: 18.7 g; W: 6.33 g

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments