SKŁADNIKI
ŚMIETANKOWY SPÓD
- SEREK MASCARPONE 250 G
- ŚMIETANKA 36 % 750 ML
- ERYTRYTOL PUDER WG UZNANIA 100-150 G
- ŻELATYNA 30 G
- WODA 50-75 ML
WIŚNIOWA GALARETKA
- WIŚNIE DRYLOWANE ŚWIEŻE LUB MROŻONE 900 G
- GALARETKA BEZ CUKRU LUB ŻELATYNA 45 G
- WODA 1500 ML
- ERYTRYTOL 100 – 150 G
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Przygotować spód śmietankowy. Żelatynę rozpuścić w 75 ml wody i ostudzić.
- Śmietankę 36 % ubić na sztywną masę, dodać serka mascarpone, opcjonalnie smakową odżywkę białkową i słodzik. Na sam koniec zmiksować z ostudzoną żelatyną. Wylać na blachę i wstawić do lodówki aż spód stężeje.
- Przygotować galaretkę wiśniową. Wiśnie zalać wrzątkiem, dodać erytrytol i galaretkę bez cukru np. celiko truskawkową lub żelatynę. Wymieszać i odstawić do zgęstnienia.
- Gdy galaretka wiśniowa stężeje – powinna mieć konsystencję frużeliny, wylać na spód śmietankowy.
- Włożyć na 2-3 h do lodówki.
LICZBA PORCJI: 20
CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 minut
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 210 kcal
MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 4.56 g; T: 18.7 g; W: 6.33 g