Przepisy Dieta Ketogeniczna | Dieta Keto

TORT CZEKOLADOWY

TORT CZEKOLADOWY

SKŁADNIKI

BISZKOPT

  • BIAŁKO JAJA 5 SZT.
  • MĄKA MIGDAŁOWA 120 G
  • SZCZYPTA SOLI
  • ERYTRYTOL (W FORMIE PUDRU) 70 G LUB WG UZNANIA

MASA CZEKOLADOWA

  • ŚMIETANKA 36 % 150 ML
  • ERYTRYTOL PUDER WG UZNANIA 120 G
  • CZEKOLADA LINDT 90 % 60 G
  • ŻÓŁTKO JAJA 5 SZT.
  • AROMAT WANILIOWY KILKA KROPLI
  • MASŁO 150 G
  • PŁATKI MIGDAŁÓW 50 G
  • OWOCE NISKOWĘGLOWODANOWE DO OZDOBY

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Nagrzać piekarnik do 180 C. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Białka ubijać ok. 3 minuty na sztywno z odrobiną soli. Dodawać powoli erytrytol w formie pudru, aby się rozpuścił i nie zmienił objętości piany. Następnie dodawać mąkę migdałową i wszystko dokładnie wymieszać.
  3. Przygotować dwie małe tortownice i szpatułką nakładać powstałą masę, wyrównać. Piec w temp. 180 C przez 25-30 minut. Wystudzić.
  4. W międzyczasie przygotować masę śmietankowo- czekoladową. W miseczce wymieszać żółtka z erytrytolem i aromatem waniliowym. Śmietankę 36 % podgrzać w rondelku, aż zacznie się gotować.
  5. Dodawać powoli gorącą śmietanę do żółtek, intensywnie mieszając. Ważne, aby robić to powoli, aby żółtka się nie ścięły.
  6. Następnie przelewamy całość ponownie do rondelka i podgrzewamy nieustannie mieszając. Gdy mieszanka zacznie gęstnieć zdjąć z ogrzewania i dalej intensywnie mieszać, uważając, aby żółtka się nie ścięły (zrobi się wówczas jajecznica). Dodać czekoladę ciągle mieszając.
  7. Przelać masę czekoladową do pojemnika i włożyć do lodówki, do wystygnięcia.
  8. Gdy masa wystygnie, dodać do niej masło i zmiksować.
  9. Masę czekoladową wykładać na przygotowane blaty, wysmarować też boki i posypać je płatkami migdałów. Górę przyozdobić owocami. Schłodzić w lodówce przez 2-3 h.

LICZBA PORCJI: 12

CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 314 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 8.38 g; T: 32.2 g; W: 3.83 g

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments