Przepisy Dieta Ketogeniczna | Dieta Keto

SZWEDZKI TORT MIGDAŁOWY

SZWEDZKI TORT MIGDAŁOWY

SKŁADNIKI

SPÓD

  • BIAŁKO JAJKA 5 SZT.
  • MĄKA MIGDAŁOWA 130 G
  • ERYTRYTOL (W FORMIE PUDRU) 70 G LUB WG UZNANIA
  • SÓL – SZCZYPTA

MASA

  • ŻÓŁTKO JAJA 5 SZT.
  • ERYTRYTOL (W FORMIE PUDRU) 60 G LUB WG UZNANIA
  • SÓL – SZCZYPTA
  • AROMAT WANILIOWY 5 ML
  • ŚMIETANKA TORTOWA 36 % 150 ML
  • MASŁO 120 G
  • PŁATKI MIGDAŁÓW 50 G
  • TRUSKAWKI 6 SZT. DO OZDOBY

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

BISZKOPT

  1. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce erytrytol w postaci pudru, cały czas dokładnie ubijając, aż słodzik całkowicie się rozpuści i otrzymamy gęstą oraz lśniącą pianę.
  2. Za pomocą drewnianej łyżki dodawać stopniowo mąkę migdałową i delikatnie mieszać.
  3. Przygotować dwie tortownice o wymiarach 15 cm – wyłożyć spody papierem do pieczenia. Masę wylać na dwie tortownice i piec przez 20-25 minut w temp. 180 C. Gdy nie posiadamy dwóch tortownic, można upiec jeden spód, a po wystudzeniu przekroić na dwie części (dwa blaty).

MASA

  1.  Masło wyjąć z lodówki, aby miało temperaturę pokojową. W misce zmiksować żółtka ze słodzikiem, szczyptą soli oraz wanilią na gładką masę. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni.
  2. W międzyczasie podgrzać śmietankę w rondelku i gdy będzie gorąca przelewać powoli, cienkim strumieniem do masy z żółtek, ciągle miksując. Uwaga! Żółtka nie mogą się ściąć!
  3. Tak powstałą miksturę, przelać z powrotem do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając (około 5-7 minut) do zgęstnienia – konsystencja rzadkiego budyniu. Przelać do innego naczynia, wystudzić i wstawić do lodówki na około 30 minut.
  4. Masę jajeczną wyjąć z lodówki i zmiksować z masłem.
  5. Przygotowaną masą przełożyć upieczone blaty oraz posmarować boki tortu.
  6. Całość posypać (oblepić) z każdej strony płatkami migdałów, ozdobić truskawkami.

LICZBA PORCJI: 8

CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 332 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 10.1 g; T: 34 g; W: 3.54 g

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments