SKŁADNIKI
- SZPARAGI 400 G
- ŻÓŁTKO JAJA 40 G (2 SZTUKI)
- MASŁO 50 G
- SOK Z CYTRYNY, SÓL, PIEPRZ
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ze szparagów poodcinać zdrewniałe końce i obrać.
- Związać je sznureczkiem lub złapać gumką.
- W garnku zagotować wodę, włożyć szparagi, gotować 10-15 min. Szparagi można też upiec 20-25 min 200 C.
- Sos holenderski: W garnku zagotować wodę (można użyć tej po gotowaniu szparagów). Nad gotującą się wodą ubijać trzepaczką żółtka do podwojenia objętości i powstania gęstej piany. Po tym czasie dodać masło uprzednio rozpuszczone). Cały czas ubijać. Na koniec dodać sok z cytryny oraz sól i pieprz. (Sos ma mieć konsystencję gęstej śmietany).
- Na talerzu ułożyć szparagi, polać je przygotowanym sosem.
LICZBA PORCJI: 2
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 230 kcal
MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 7.51 g; T: 26.1 g; W: 7.62 g