Przepisy Dieta Ketogeniczna | Dieta Keto

SZPARAGI Z SOSEM HOLENDERSKIM

SZPARAGI Z SOSEM HOLENDERSKIM

SKŁADNIKI

  • SZPARAGI 400 G
  • ŻÓŁTKO JAJA 40 G (2 SZTUKI)
  • MASŁO 50 G
  • SOK Z CYTRYNY, SÓL, PIEPRZ  

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Ze szparagów poodcinać zdrewniałe końce i obrać.
  2. Związać je sznureczkiem lub złapać gumką.
  3. W garnku zagotować wodę, włożyć szparagi, gotować 10-15 min. Szparagi można też upiec 20-25 min 200 C.
  4. Sos holenderski: W garnku zagotować wodę (można użyć tej po gotowaniu szparagów). Nad gotującą się wodą ubijać trzepaczką żółtka do podwojenia objętości i powstania gęstej piany. Po tym czasie dodać masło uprzednio rozpuszczone). Cały czas ubijać. Na koniec dodać sok z cytryny oraz sól i pieprz. (Sos ma mieć konsystencję gęstej śmietany).
  5. Na talerzu ułożyć szparagi, polać je przygotowanym sosem.

LICZBA PORCJI: 2

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 230 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 7.51 g; T: 26.1 g; W: 7.62 g

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments