Przepisy Keto – Dieta ketogeniczna | Zdrowa Caloria

SERNIK Z KIWI

SERNIK Z KIWI

SKŁADNIKI DIETY KETOGENICZNEJ:

  • MĄKA MIGDAŁOWA LUB KOKOSOWA 100 G
  • MASŁO 50 G
  • ŻÓŁTKO 6 SZT.
  • ERYTRYTOL WG UZNANIA OK. 50 G
  • PROSZEK DO PIECZENIA 5 G
  • TWARÓG PEŁNOTŁUSTY 1000 G np. twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony Wieluń
  • ERYTRYTOL PUDER WEDŁUG UZNANIA OK 100 G
  • AROMAT POMARAŃCZOWY 5 ML
  • JAJKO 3 SZT.
  • KIWI 800 G
  • BIAŁKO JAJA 6 SZT
  • MASŁO 50 G
  • AROMAT WANILIOWY 5 G
  • MĄKA MIGDAŁOWA LUB KOKOSOWA 100 G
  • ERYTRYTOL WG UZNANIA 50 G

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Oddzielić 6 żółtek i białek.
  2. Masło rozpuścić i wystudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, słodzikiem (wg uznania), aromatem waniliowym, dodać żółtka i wystudzone masło. Wszystko zmiksować.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Można sobie pomóc łyżką zamoczoną w wodzie, aby ciasto się nie kleiło. Piec 15 min w temp 180 C.
  4. Twaróg zmielić lub kupić zmielony, następnie zmiksować ze słodzikiem, aromatem pomarańczowym i jajkami. Wylać na podpieczony spód.
  5. Obrać kiwi, pokroić w plasterki i ułożyć na masie serowej.
  6. Białka ubijać przez około 5 minut przy użycia miksera do powstania aksamitnej masy.
  7. Masę z białek delikatnie rozsmarować na warstwie z owoców.
  8. Przegotować kruszonkę: wymieszać mąkę migdałową ze słodzikiem i roztopionym masłem. Kruszyć powstałą masę na ubite białka.  
  9. Piec sernik przez 40 minut pod przykryciem (np. folia aluminiowa), w temperaturze 180 C, a następnie zdjąć przykrycie i piec kolejne 10 minut. Wystudzić w piekarniku.

LICZBA PORCJI: 15

CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 362 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 11.9; T: 32.7; W: 8.83

Tagi: dieta ketogeniczna, dieta keto

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Piort
23 dni temu

Dieta ketogeniczna jest super!