Przepisy Dieta Ketogeniczna | Dieta Keto

SERNIK ZEBRA

SERNIK ZEBRA

SKŁADNIKI

SPÓD

  • MĄKA MIGDAŁOWA LUB KOKOSOWA 100 G
  • MASŁO 50 G
  • JAJKO 2 SZT.
  • PROSZEK DO PIECZENIA 10 G
  • ERYTRYTOL PUDER 100 G

MASA SERNIKOWA

  • SER TWAROGOWY MÓJ ULIBIONY 1000 G
  • AROMAT WANILIOWY KILKA KROPLI
  • JAJKO 4 SZT.
  • ŚMIETANA 30 % PRESIDENT 100 G
  • KAKAKO 20-25 G
  • ERYTRYTOL 150 G LUB WEDŁUG UZNANIA

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Masło rozpuścić i wystudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, słodzikiem (wg uznania), roztopionym masłem dodać jajka. Wszystko zmiksować.
  2. Tortownicę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Warto pomóc sobie łyżką moczoną w wodzie, ponieważ ciasto się bardzo klei. Piec 20 min w temp. 180 C.
  3. W międzyczasie zmiksować twaróg z jajkami, śmietaną, aromatem waniliowym i słodzikiem. Opcjonalnie można dodać 3 łyżki budyniu śmietankowego – wliczyć w makroskładniki. Podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao i zmiksować.
  4. Spód wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  5. Na sam środek upieczonego spodu wylewać po małej chochelce masy z dodatkiem kakao, potem masy jasnej. Powtarzać tę czynność do wykorzystania wszystkich składników. Masy nie należy mieszać, tylko sukcesywnie nakładać ją na środek. Można jedynie lekko potrząsać tortownicą, by masy się wyrównywały.
  6. Wstawić ponownie do piekarnika i piec w temp 180 C przez 60 minut.
  7. Gdy sernik będzie gotowy, wystudzić w piekarniku, aby nie opadł.

LICZBA PORCJI: 15

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 314 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 9.6 g; T: 29.2 g; W: 3.38 g

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments