SKŁADNIKI
SPÓD I KRUSZONKA
- MĄKA MIGDAŁOWA LUB KOKOSOWA 200 G
- MASŁO 100 G
- JAJKO 2 SZT.
- PROSZEK DO PIECZENIA 10 G
- ERYTRYTOL PUDER 100 G
- CZEKOLADA LINDT 90 % 60 G
MASA SERNIKOWA
- SER TWAROGOWY MÓJ ULUBIONY 1000 G
- AROMAT WANILIOWY
- JAJKO 6 SZT.
- ERYTRYTOL 150 G LUB WEDŁUG UZNANIA
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Masło rozpuścić z czekoladą i wystudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, słodzikiem (wg uznania), roztopionym masłem i czekoladą, dodać jajka. Wszystko zmiksować.
- Ciasto podzielić na dwie części. Jedną włożyć do woreczka foliowego, a następnie do zamrażarki.
- W międzyczasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć połowę ciasta. Warto pomóc sobie łyżką moczoną w wodzie, ponieważ ciasto się bardzo klei. Piec 20 min w temp. 180 C.
- W międzyczasie zmiksować twaróg z jajkami, aromatem waniliowym i słodzikiem.
- Spód wyjąć z piekarnika, a na górę wylać masę twarogową.
- Następnie wyjąć z zamrażarki drugą część ciasta, zetrzeć na tarce na warstwę sernikową lub pokruszyć.
- Wstawić ponownie do piekarnika na 30-40 minut.
- Wystudzić i wstawić do lodówki.
LICZBA PORCJI: 20
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 265 kcal
MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 6.72 g; T: 25.2 g; W: 2.39 g