Przepisy Keto – Dieta ketogeniczna | Zdrowa Caloria

SERNICZEK Z FRUŻELINĄ JAGODOWĄ

SERNICZEK Z FRUŻELINĄ JAGODOWĄ

SKŁADNIKI

  • TWARÓG PEŁNOTŁUSTY 1000 G np. twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony Wieluń
  • ERYTRYTOL PUDER WEDŁUG UZNANIA OK 250 G
  • JAJKA 10 SZT.
  • MASŁO 250 G
  • AROMAT WANILIOWY 5 G
  • MĄKA ZIEMNIACZANA 20 G
  • JAGODY LUB BORÓWKI 500 G
  • ERYTRYTOL 100 G
  • GUMA KASNTANOWY – PÓŁ ŁYŻCZEKI LUB MĄKA ZIEMNIACZANA DO ZGAĘSCZENIA

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Twaróg zmielić lub kupić zmielony, 200 g masła rozpuścić i ostudzić, a następnie zmiksować z twarogiem i łyżką mąki ziemniaczanej. Dodać aromat waniliowy i słodzik.
  2. Białka oddzielić od żółtek. Żółta dodać do masy twarogowej.
  3. Białka ubijać przez około 5 minut przy użycia miksera do powstania aksamitnej masy.
  4. Masę jajeczną delikatnie wymieszać z masą twarogowa za pomocą drewnianej łyżki.
  5.  Wylać na blachę lub tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej, gdy papier wystaje poza rant blachy, ponieważ sernik bardzo rośnie.
  6. Piec sernik przez 1 h 40 minut do 2 h, w temperaturze 150 C. Wystudzić w piekarniku.
  7. W międzyczasie przygotować frużelinę: jagody lub borówki podsmażyć wraz ze słodzikiem. Gdy woda odparuje, dodać gumę ksantanową lub zagęścić zawiesiną z mąki ziemniaczanej.
  8. Wylać frużelinę na sernik i odstawić do zgęstnienia.

LICZBA PORCJI: 20

CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 216 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 9.96; T: 16.7; W: 6.78

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments