SKŁADNIKI SAŁATKI
- ZIELONE SZPARAGI 400 G
- JAJKO NA TWARDO 6 SZT.
- PAPRYKA CZERWONA 230 G
- SER Z NIEBIESKĄ PLEŚNIĄ LUB FETA 200 G
- CEBULA CZERWONA 50 G
SKŁADNIKI NA PIETRUSZKOWE PESTO
- NATKA PIETRUSZKI – PĘCZEK (40 G)
- OLIWA 50 G
- CZOSNEK 10 G
- MUSZTARDA 20 G
- ERYTRYTOL 10 G
- SÓL, PIEPRZ
- OCET Z BIAŁEGO WINA 10 G
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki, związać lub spiąć gumką, włożyć do wysokiego garnka pionowo, zalać wodą i gotować 15 minut – sprawdzić widelcem czy są miękkie. Odstawić do ostudzenia, a następnie pokroić na kawałki 1 cm.
- Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Paprykę, ser i cebulę również pokroić w kostkę.
- Przygotować pietruszkowe pesto. Do blendera wrzucić wszystkie składniki i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Wymieszać składniki z sosem i odstawić do lodówki na 2 h.
LICZBA PORCJI: 5
CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 375 kcal
MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 20.6 g; T: 28.8 g; W: 9.63 g