SAŁATKA SZPARAGOWA Z PIETRUSZKOWYM PESTO

SAŁATKA SZPARAGOWA Z PIETRUSZKOWYM PESTO

SKŁADNIKI SAŁATKI

  • ZIELONE SZPARAGI 400 G
  • JAJKO NA TWARDO 6 SZT.
  • PAPRYKA CZERWONA 230 G
  • SER Z NIEBIESKĄ PLEŚNIĄ LUB FETA 200 G
  • CEBULA CZERWONA 50 G

SKŁADNIKI NA PIETRUSZKOWE PESTO

  • NATKA PIETRUSZKI – PĘCZEK (40 G)
  • OLIWA 50 G
  • CZOSNEK 10 G
  • MUSZTARDA 20 G
  • ERYTRYTOL 10 G
  • SÓL, PIEPRZ
  • OCET Z BIAŁEGO WINA 10 G

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Szparagi obrać, obciąć zdrewniałem końcówki, związać lub spiąć gumką, włożyć do wysokiego garnka pionowo, zalać wodą i gotować 15 minut – sprawdzić widelcem czy są miękkie. Odstawić do ostudzenia, a następnie pokroić na kawałki 1 cm.
  2. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Paprykę, ser i cebulę również pokroić w kostkę.
  3. Przygotować pietruszkowe pesto. Do blendera wrzucić wszystkie składniki i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Wymieszać składniki z sosem i odstawić do lodówki na 2 h.

LICZBA PORCJI: 5

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 375 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 20.6 g; T: 28.8 g; W: 9.63 g

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments