SKŁADNIKI
MASA ŚMIETANKOWA
- ŚMIETANKA 36 % 1000 ML
- ŻELATYNA 30 G
- ERYTRYTOL (W FORMIE PUDRU) 150 G LUB WG UZNANIA
- OPCJONALNIE ODŻYWKA BIAŁKOWA O DOWOLNYM SMAKU
POLEWA CZEKOLADOWA
- CZEKOLADA LINDT 90 % 60 G
- ŚMIETANKA 36 % 50-100 ML
- MASŁO 50 G
- ERYTRYTOL 50 G
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystygnięcia.
- Śmietankę ubić na sztywno, dodać słodzik oraz opcjonalnie odżywkę białkową.
- Następnie dodać schłodzoną żelatynę i wszystko dokładnie zmiksować. Masę śmietankową wylać na blachę i odstawić do lodówki do stężenia.
- Przygotować polewę czekoladową. Masło roztopić wraz z czekoladą (np. w mikrofalówce lub kąpieli wodnej).
- Do gorącej mieszanki dodawać słodzik, a następnie powoli dodawać śmietankę. Mieszać do powstania polewy czekoladowej. Gdy będzie zbyt rzadka można włożyć na chwilę do lodówki, natomiast gdy wyjdzie za gęsta dodać jeszcze śmietanki lub ponownie podgrzać przez kilka sekund.
- Na schłodzoną masę śmietankową wylać polewę czekoladową i ponownie włożyć do lodówki na 2-3 h.
LICZBA PORCJI: 15
CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 minut
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 306 kcal
MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 3.61 g; T: 31.3 g; W: 2.76 g