SKŁADNIKI
- SER MOZZARELLA ŻÓŁTY – 300 G
- MĄKA MIGDAŁOWA LUB KOKOSOWA 40 G
- JAJKO 1 SZT.
- KONCENTRAT POMIDOROWY 30 G
- SZYNKA 30 G
- PIECZARKI 60 G
- RUKOLA 40 G
- POMIDORKI KOKTAJLOWE 120
- PRZYPRAWY: SÓL, PIEPRZ, CZOSNEK, OREGANO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Ser (ok 300 g) zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podzielić na dwie części: 200 g i 100 g.
2. 200 g mozzarelli wymieszać na sucho w miseczce z mąką migdałową lub kokosową. Roztopić w mikrofalówce (ok. 1 minuty) lub za pomocą tzw. kąpieli wodnej. Do masy wbić jajko i intensywnie wymieszać wszystkie składniki.
3. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia i nadać kształt spodu pizzy. Piec przez 15 – 20 min w temp. 200 C.
4. Wyjąć z piekarnika, posmarować sosem pomidorowym (koncentrat pomidorowy + woda + sól/pieprz/czosnek/oregano), posypać resztą sera (100 g), ułożyć ulubione składniki (szynka, pokrojone pieczarki).
5. Włożyć do piekarnika – wybrać funkcję „grzanie góry” i piec jeszcze chwilkę do roztopienia sera i przyrumienienia składników.
6. Podawać z rukolą i pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.
LICZBA PORCJI: 2
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 655 kcal
MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 45,1 g; T: 48,5 g; W: 9.27 g