Przepisy Keto – Dieta ketogeniczna | Zdrowa Caloria

PIECZONE FUCZKI

PIECZONE FUCZKI

SKŁADNIKI

  • KAPUTA KISZONA 1 KG (OKOŁO 500G ODCIŚNIĘTEJ Z WODY)
  • JAJKO 2 SZT.
  • OLIWA 50 G
  • MIESZANKA CHLEBOWA KETO – NISKOWĘGLOWODANOWA – MK GOLD BREAD 60 G
  • ŚMIETANKA 36 % 300 ML
  • MIXPRZYPRAWY: SÓL, PIEPRZ, MAJERANKE, KMINEK MIELONY

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Kapustę odcisnąć z wody – z kilograma wyjdzie około 500 g. Drobno posiekać.
  2. Cebulę pokroić w kostkę.
  3. Wymieszać śmietankę z jajkami i niskowęglowodanową mieszanką chlebową. Można zamiast niej użyć mąki migdałowej lub kokosowej oraz babki jajowatej do uzyskania efektu sklejenia. Wlać do miski z kapustą i cebulą, doprawić pieprzem odrobiną soli, majerankiem i opcjonalnie zmielonym kminkiem.
  4. Wszystko razem wymieszać i odstawić na kilkanaście minut. Ciasto powinno mieć konsystencję jak przy plackach ziemniaczanych. Gdy będzie zbyt gęste dodać wody lub śmietanki.
  5. Ciasto przełożyć na blachę z papierem do pieczenia (posmarowaną oliwą lub innym tłuszczem) i formować małe placuszki.
  6. Piec w temp 220 C przez 35-45. W międzyczasie przewrócić placki.
  7. Podawać ze śmietaną lub sosem tzatzyki.

LICZBA PORCJI: 4

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 509 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 16 g; T: 44.8 g; W: 6.48 g

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments