Przepisy Keto – Dieta ketogeniczna | Zdrowa Caloria

MOUSSAKA

MOUSSAKA

SKŁADNIKI

  • KARKÓWKA WIEPRZOWA 500 G
  • OLIWA  50 G
  • POMIDORY KROJONE W PUSZCE 240 G (SZTUKA)
  • KONCENTRAT POMIDOROWY 75 G
  • CEBULA 100 G
  • SER MOZZARELLA 150 G
  • BAKŁAŻAN 700 G
  • SEREK MÓJ ULUBIONY WIELUŃ 200 G
  • ŚMIETANKA 36 % 100 ML
  • PRZYPRAWY: SÓL, PIEPRZ, ERYTRYTOL, CZOSNEK, OREGANO, BAZYLIA, CYNAMON, GAŁKA MUSZKATOŁOWA.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Bakłażana pokroić w plastry, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polać oliwą, przyprawić solą i pieprzem i piec przez 20 minut w temp. 200 C.
  2. Na patelni podgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulkę a następnie mięso mielone, oprószyć solą i pieprzem, smażyć mieszając 10 minut, aż odparuje płyn.
  3. Dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, czosnek, erytrytol, cynamon, oregano, bazylię. Wymieszać, dusić ok. 20 minut do odparowania wody.
  4. Przygotować sos beszamelowy: wymieszać serek ze śmietanką, przeprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. Krążki bakłażana podzielić na 3 części. W naczyniu żaroodpornym ułożyć pierwszą część bakłażana, następnie połowę mięsnego sosu, ponownie bakłażana, drugą połowę sosu mięsnego, trzecią część bakłażana.
  6. Polać całość sosem beszamelowym i posypać startą mozzarellą.
  7. Piec przez 25-30 minut w nagrzanym do 180 C piekarniku.

LICZBA PORCJI: 4

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 765 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 36.7 g; T: 60.8 g; W: 19,3 g

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments