MLECZNA KANAPKA

MLECZNA KANAPKA

SKŁADNIKI

BISZKOPT

  • JAJKO 8 SZT.
  • MĄKA KOKOSOWA 60-80 G
  • PROSZEK DO PIECZENIA 10 G
  • ERYTRYTOL (W FORMIE PUDRU) 150 G LUB WG UZNANIA

MASA

  • SEREK MASCARPONE 750 G
  • ŚMIETANKA 36 % 250 ML
  • ERYTRYTOL (W FORMIE PUDRU) 150 G LUB WG UZNANIA
  • OPCJONALNIE ODŻYWKA BIAŁKOWA O ULUBIONYM SMAKU

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

BISZKOPT:

  1. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce erytrytol w postaci pudru, cały czas dokładnie ubijając, aż słodzik całkowicie się rozpuści i otrzymamy gęstą oraz lśniącą pianę.
  2. Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez około 5 minut, aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta.
  3. Do oddzielnej miski przesiać mąkę kokosową/migdałową i proszek do pieczenia, wymieszać.
  4. Otrzymaną mieszankę dodać do ubitej masy, najlepiej przez sitko i w trzech partiach, za każdym razem krótko miksując na bardzo małych obrotach miksera lub delikatnie mieszając łyżką, do połączenia się składników. Chodzi o to aby nie było widocznej białej mąki, ale aby ubita piana za bardzo nie opadła.
  5. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem i wstawić do piekarnika. Piec przez około 30 minut w temp 180 C z termoobiegiem. Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia, a następnie przekroić każdy biszkopt na dwa blaty.

MASA

  1. Zmiksować śmietankę, serek mascarpone i erytrytol. Można dodać odżywkę białkową o ulubionym smaku.
  2. Przekładać blaty biszkoptowe masą śmietankową. Pokroić na “kanapki”.

LICZBA PORCJI: 16

CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 293 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 6.86 g; T: 27.8 g; W: 2.65 g

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments