ŁOSOŚ ZAPIEKANY W SZPINAKU

ŁOSOŚ ZAPIEKANY W SZPINAKU

SKŁADNIKI

  • FILET Z ŁOSOSIA ATLANTYCKIEGO 600 G
  • ŚMIETANKA 36 % 500 ML
  • MASŁO 50 G
  • CEBULA 100 G
  • SZPINAK 900 G
  • PRZYPRAWY: SÓL, PIEPRZ, CZOSNEK
  • SER MOZZARELLA 150 G

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Rybę przyprawić solą, pieprzem, ulubionymi ziołami i sokiem z cytryny. 
  2. Szpinak umyć i osuszyć, cebulkę pokroić w drobną kostkę, a czosnek przepuścić przez praskę. Można użyć szpinaku mrożonego.
  3. Na patelni podsmażyć cebulę, następnie dodać liście szpinaku, przyprawić czosnkiem, solą i pieprzem i dusić 3 -5 minut.
  4. Następnie zalać całość śmietanką i dusić do odparowania nadmiaru wody.
  5. Wyłożyć połowę szpinaku do naczynia żaroodpornego, następnie ułożyć łososia oraz przykyć resztą szpinaku. Posypać całość serem.
  6. Piec w temp. 200 C przez 30-40 minut.

LICZBA PORCJI: 4

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 1013 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 47.6 g; T: 85.4 g; W: 9.87 g

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments