Przepisy Keto – Dieta ketogeniczna | Zdrowa Caloria

KURCZAK ZAPIEKANY W MŁODEJ KAPUŚCIE

KURCZAK ZAPIEKANY W MŁODEJ KAPUŚCIE

SKŁADNIKI

  • PAŁKA Z KURCZAKA 12 SZT., OK.  1100 G
  • CEBULA 100 G
  • MŁODA KAPUSTA – GŁÓWKA, OK. 2200 G
  • KONCENTRAT POMIDOROWY 75 G
  • WODA 200 ML
  • ŚMIETANA PRESIDENT 30 % 400 G
  • OLIWA 20 G
  • PRZYPRAWY: SÓL, PIEPRZ, KOPER, PRZYPRAWA DO KURCZAKA.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Podudzia z kurczaka umyć. Przyprawić i odstawić do lodówki, najlepiej na około 2 h.
  2. Młodą kapustę umyć i poszatkować. Cebulę pobrać i pokroić w piórka. Składniki wymieszać, dodać sól, pieprz i dużo koperku. Wyłożyć na duża blachę wysmarowaną oliwą.
  3. Wodę wymieszać ze śmietaną i koncentratem pomidorowym. Polać mieszanką kapustę.
  4. Na wierzch wyłożyć przyprawionego kurczaka i przykryć folią aluminiową. Jeśli pieczemy w naczyniu żaroodpornym to przytyć szklaną pokrywką.
  5. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec pod przykryciem przez 1 godzinę. Następnie ściągną folię/przykrywkę i piec 20-25 minut do zarumienienia mięsa.

LICZBA PORCJI: 6

CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 699 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 35 g; T: 53.7 g; W: 21 g

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments