SKŁADNIKI
- SER MOZZARELLA ŻÓŁTY – 150 G
- MĄKA MIGDAŁOWA LUB KOKOSOWA 40 G
- JAJKO 1 SZT.
- PARÓWKI DOBREJ JAKOŚCI NP. SOKOLIKI 6- 8 SZT.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ser żółty mozzarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Wymieszać na sucho w miseczce z mąką migdałową lub kokosową i proszkiem do pieczenia. Roztopić w mikrofalówce (ok. 2-3 minuty). Do masy wbić jajko i intensywnie wymieszać wszystkie składniki.
- Formować paluszki, masę rozwałkować na kształt prostokąta (jeśli masa będzie się przyklejać, można ją wałkować przez papier do pieczenia). Następnie kroić w paski nożem do pizzy.
- W powstałe prostokąty wkładać parówki i zawijać. Pozostawić po 1 cm z każdej ze stron.
- Piec 20-30 minut w temp. 180-200 C.
- Uwaga! Masa serowa może się roztapiać, dlatego trzeba co kilka minut obracać hot dogi przy użyciu łyżki, formując ich kształt.
LICZBA PORCJI: 2
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA: 613 kcal
MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 41.6 g; T: 46.8 g; W: 5.93 g