KETO BUDYŃ WANILIOWY

KETO BUDYŃ WANILIOWY

SKŁADNIKI

  • ŚMIETANKA 30 % 750 ML
  • AROMAT WANILIOWY – KILKA KROPLI
  • ERYTRYTOL 50 G LUB WG UZNANIA
  • GUMA KSANTANOWA – 15 G DO ZAGĘSZCZENIA
  • ŻÓŁTKO JAJA 5 SZT.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Śmietankę wlać do rondelka, dodać erytrytol, wanilię i podgrzać.
  2. W międzyczasie do osobnej miseczki wbić żółtka jajek.
  3. Gdy śmietanka zacznie wrzeć, zdjąć z ognia i wlewać ją powoli za pomocą chochli do miseczki z żółtkami (około połowy). Ważne, żeby żółtka się nie ścięły.
  4. Następnie zawartość miseczki z żółtkami wlać do rondelka, dodać gumę ksantenową i energicznie mieszać za pomocą rózgi około 3-5 minut.
  5. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji rozlać do pucharków.  

LICZBA PORCJI: 4

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 655 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 9.94; T: 66.8; W: 5.99

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments