SKŁADNIKI
- ŚMIETANKA 30 % 750 ML
- AROMAT WANILIOWY – KILKA KROPLI
- ERYTRYTOL 50 G LUB WG UZNANIA
- GUMA KSANTANOWA – 15 G DO ZAGĘSZCZENIA
- ŻÓŁTKO JAJA 5 SZT.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Śmietankę wlać do rondelka, dodać erytrytol, wanilię i podgrzać.
- W międzyczasie do osobnej miseczki wbić żółtka jajek.
- Gdy śmietanka zacznie wrzeć, zdjąć z ognia i wlewać ją powoli za pomocą chochli do miseczki z żółtkami (około połowy). Ważne, żeby żółtka się nie ścięły.
- Następnie zawartość miseczki z żółtkami wlać do rondelka, dodać gumę ksantanową i energicznie mieszać za pomocą rózgi około 3-5 minut.
- Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji rozlać do pucharków.
LICZBA PORCJI: 4
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 655 kcal
MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 9.94; T: 66.8; W: 5.99