Przepisy Dieta Ketogeniczna | Dieta Keto

KETO BEZA PAVLOVA

KETO BEZA PAVLOVA

SKŁADNIKI

BEZA

  • JAJKO 6 SZT.
  • MĄKA ZIEMNIACZANA 20 G
  • SZCZYPTA SOLI
  • ERYTRYTOL (W FORMIE PUDRU) 100 G LUB WG UZNANIA

MASA ŚMIETANKOWA

  • SEREK MASCARPONE 750 G
  • OPCJONALNIE ODŻYWKA BIAŁKOWA NP. O SMAKU BIAŁEJ CZEKOLADY
  • ERYTRYTOL PUDER WG UZNANIA 150 G
  • OPCJONALNIE ŻELATYNA (GDYBY MASA BYŁA ZBYT LUŹNA) 20 G
  • ŚMIETANKA 36 % 250 ML

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Nagrzać piekarnik do 150 C a dużą blachę (najlepiej tą fabryczną z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Białka ubijać ok. 3 minuty na sztywno z odrobiną soli. Dodawać powoli erytrytol w formie pudru, aby się rozpuścił i nie zmienił objętości piany. Następnie dodawać mąkę ziemniaczaną.
  3. Szpatułką nakładać powstałą masę tworząc dwa okręgi z wgłębieniami w środku (na masę śmietankową). Piec w temp 150 C przez 10 minut a następnie suszyć w temp. 100 C. Wystudzić w piekarniku.
  4. W międzyczasie przygotować masę śmietankową. Śmietankę 36 % ubić, dodać serek mascarpone, żółtka, aromat śmietankowy oraz słodzik. Gdyby masa była zbyt luźna dodać rozpuszczoną żelatynę w małej ilości wody. Opcjonalnie można dodać smakową odżywkę białkową np. o smaku białej czekolady.
  5. Gdy beza będzie gotowa, nakładać masę śmietankową na pierwszy okrąg bezowy, następnie przykryć drugim okręgiem i wyłożyć resztę masy śmietankowej.
  6. Posypać górę owocami niskowęglowodanowymi np. malinami, borówkami. Schłodzić

LICZBA PORCJI: 10

CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 453 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 10.3 g; T: 42.6 g; W: 7.56 g

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments