SKŁADNIKI
BEZA
- JAJKO 6 SZT.
- MĄKA ZIEMNIACZANA 20 G
- SZCZYPTA SOLI
- ERYTRYTOL (W FORMIE PUDRU) 100 G LUB WG UZNANIA
MASA ŚMIETANKOWA
- SEREK MASCARPONE 750 G
- OPCJONALNIE ODŻYWKA BIAŁKOWA NP. O SMAKU BIAŁEJ CZEKOLADY
- ERYTRYTOL PUDER WG UZNANIA 150 G
- OPCJONALNIE ŻELATYNA (GDYBY MASA BYŁA ZBYT LUŹNA) 20 G
- ŚMIETANKA 36 % 250 ML
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Nagrzać piekarnik do 150 C a dużą blachę (najlepiej tą fabryczną z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek.
- Białka ubijać ok. 3 minuty na sztywno z odrobiną soli. Dodawać powoli erytrytol w formie pudru, aby się rozpuścił i nie zmienił objętości piany. Następnie dodawać mąkę ziemniaczaną.
- Szpatułką nakładać powstałą masę tworząc dwa okręgi z wgłębieniami w środku (na masę śmietankową). Piec w temp 150 C przez 10 minut a następnie suszyć w temp. 100 C. Wystudzić w piekarniku.
- W międzyczasie przygotować masę śmietankową. Śmietankę 36 % ubić, dodać serek mascarpone, żółtka, aromat śmietankowy oraz słodzik. Gdyby masa była zbyt luźna dodać rozpuszczoną żelatynę w małej ilości wody. Opcjonalnie można dodać smakową odżywkę białkową np. o smaku białej czekolady.
- Gdy beza będzie gotowa, nakładać masę śmietankową na pierwszy okrąg bezowy, następnie przykryć drugim okręgiem i wyłożyć resztę masy śmietankowej.
- Posypać górę owocami niskowęglowodanowymi np. malinami, borówkami. Schłodzić
LICZBA PORCJI: 10
CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 minut
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 453 kcal
MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 10.3 g; T: 42.6 g; W: 7.56 g