Przepisy Dieta Ketogeniczna | Dieta Keto

GOLONKA W KAPUŚCIE

GOLONKA W KAPUŚCIE

SKŁADNIKI

  • GOLONKA PRZEDNIA  4 SZT.  1500 G
  • KONCENTRAT POMIDOROWY 50 g
  • SÓL, PIEPRZ
  • OLIWA 20 G
  • KAPUSTA KISZONA 1400 G
  • CEBULA 100 G
  • OLIWA 50 G
  • PRZYPRAWY: SÓL, PIEPRZ, CZOSNEK, KMINEK, MAJERANEK, LIŚĆ LAUROWY, ZIELE ANGIELSKIE, ERYTRYTOL.
  • OPCJONALNIE ODROBINA MĄKI DO ZASMAŻKI

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mięso umyć, włożyć do garnka z posoloną wodą i gotować na wolnym ogniu około dwóch godzin. Opcjonalnie do wody można dodać włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy.
  2. W międzyczasie przygotować kapustę zasmażaną. Kapustę kiszoną przepłukać (aby nie była zbyt kwaśna) i poszatkować. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć. Gdy się zarumieni dodać kapustę, chwilę podsmażyć wszystko razem, a następnie zalać wodą ponad powierzchnie kapusty.
  3. Przyprawić pieprzem, kminkiem, czosnkiem, majerankiem, erytrytolem, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować do miękkości kapusty i odprawowania wody.
  4. Opcjonalnie przygotować zasmażkę tj. podsmażyć odrobinę mąki i dodać do kapusty.
  5. Przygotować bejce: wymieszać koncentrat pomidorowy lub ketchup bez cukru z oliwą, erytrytolem, solą i pieprzem.
  6. Ugotowaną golonkę wyjąć z wywaru i posmarować przygotowaną bejcą.
  7. Golonkę włożyć do piekarnika i piec około godziny do zarumienienia, podlewając wywarem z gotowania i obracając co jakiś czas.
  8. Podawać z przygotowaną kapustą.

LICZBA PORCJI: 4

CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 1062 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 76.4 g; T: 78.5 g; W: 9.41 g

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments