Przepisy Dieta Ketogeniczna | Dieta Keto

Döner kebab

Döner kebab

SKŁADNIKI

  • MIĘSO MIELONE (KARKÓWKA WOŁOWA) 600 G
  • OLIWA 50 G
  • JOGURT GRECKI 100 G
  • CEBULA 100 G
  • CZOSNEK 10 G
  • PRZYPRAWY: PRZYPRAWA DO GYROSA, PIEPRZ, PAPRYKA CHILI, CZOSNEK, OREGANO,

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mięso zmielić, czosnek przecisnąć przez praskę, cebule zetrzeć na tarce
  2. Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać przyprawę do gyrosa, wędzoną paprykę, pieprz, oregano.
  3. Całość dobrze wymieszać, uformować grubą kiełbasę o średnicy 8 cm i wyłożyć na folię spożywczą.
  4. Zawinąć i włożyć do zamrażarki na kilka godzin lub całą noc.
  5. Zamrożone mięso wyjąć z zamrażarki i odstawić na kilka minut.
  6. Rozgrzać tłuszcz na patelni, a mięso kroić wzdłuż (z góry do dołu) tworząc paski przypominające kebab.
  7. Paski smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
  8. Döner kebab podawać z sosem tzatzyki i surówką.

LICZBA PORCJI: 4

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 527 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 33.9 g; T: 40.5 g; W: 5.25 g

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments