Żywienie kliniczne nabiera szerokiego znaczenia i jest uzależnione od powstałej jednostki lub całych zestawów chorobowych.
Nie ma ogólnych zasad, którymi można kierować się w żywieniu osób chorych, dlatego każdy pacjent musi być traktowany indywidualnie. Żywienie cukrzyka będzie miało zupełnie inną formę aniżeli osoby z celiakią, pacjent po gastrektomii będzie miał całkowicie odmienny profil odżywiania w porównaniu do osoby z niewydolnością nerek. Takie właśnie porównania oddaja istotę zaleceń dietetycznych, które są różne w zależności od problemu zdrowotnego z jakim się spotykamy.
Czasami wystarczy po prostu wprowadzić zasady racjonalnego odżywiania, z reguły jednak potrzeba specyficznych, eliminacyjnych jadłospisów, które w finale przyczynią się do poprawy zdrowia lub całkowitego wyleczenia.
Nadwaga i otyłość
Cukrzyca typu 1 i 2
Nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, zaburzenia lipidowe (cholesterol, trójglicerydy)
Refluks, nieżyt żoładka, wrzody żołądka i dwunastnicy, dyspepsje, zaparcia
Zespół jelita drażliwego i inne choroby jelit
Osteoporoza
Dna moczanowa
Alergie i nietolerancje pokarmowe
Choroby autoimmunologiczne
Niedoczynność tarczycy
Anemia
Choroby nerek (kamica, niewydolność)
Autyzm
Zespół psychologiczno jelitowy