
Analiza składu ciała
Profesjonalny analizator składu ciała InBody zapewnia dokładne pomiary składu ciała w kilka sekund. Odczyty takich pomiarów jak podstawowa przemiana materii czy ilość wody w organizmie są bardzo przydatne we wprowadzaniu odpowiedniego programu utraty lub wzrostu wagi dla badanej osoby.
Wszystkie pomiary są drukowane przez zintegrowaną z analizatorem drukarkę, a odpowiednie oprogramowanie pozwala na przejrzystą interpretację wyników badania.
masę ciała
masę mięśni szkieletowych
masę tkanki tłuszczowej
całkowitą zawartość wody w organizmie
BMI – wskaźnik masy ciała
PBF (procentowa zawartość tkanki tłuszczowej)
podstawową przemianą materii BMR
segmentową analizę tkanki tłuszczowej oraz beztłuszczowej (noga lewa, prawa, ręka lewa, prawa oraz korpus)
wskaźnik talia-biodro (WHR)
kontrolę tkanki tłuszczowej
kontrolę mięśni
kontrolę masy ciała
białko
substancje mineralne
stopień otyłości
historię składu ciała
Przeciwwskazania do pomiaru: metalowe implanty: rozrusznik serca, defibrylator, steny, duże implanty; wszczepione urządzenie nadające sygnał elektryczny, jak sztuczne serce czy sztuczne płuco; ciąża (konieczna konsultacja lekarska).

Diagnostyka - Celiakia
Celiakia to choroba charakteryzująca się zanikiem kosmków jelitowych (małe twory w przewodzie pokarmowym), które umożliwiają wchłanianie pokarmów.
Chorzy na celiakię nie tolerują glutenu – glikoproteiny (białka) znajdującego się w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. W rezultacie prowadzi to do niedożywienia i ubytku masy ciała, ze względu na niepełne wchłanianie pokarmów.
W przypadku podejrzeń rekomenduje się test wykrywający przeciwciała transglutaminazy tkankowej w klasie IgA, uznanej za bardzo czuły i specyficzny marker w rozpoznawaniu celiakii.
Nietolerancja pokarmowa - testy laboratoryjne
Nietolerancja pokarmowa jest niewłaściwą reakcją organizmu na spożyty pokarm i często ma różne objawy. Szacuje się, że około 45 % populacji może cierpieć z jej powodu, a czynnikiem utrudniającym właściwą diagnozę są opóźnione odpowiedzi organizmu, których zupełnie nie kojarzymy ze spożywanym jedzeniem.
Dzięki wykonaniu prostego testu, pacjent uzyskuje wiedzę na temat nietolerowanych przez niego produktów spożywczych. Po wykonaniu testu konsultujemy wyniki i na ich podstawie przekazuję zalecenia żywieniowe. Gdy wymagana jest szersza diagnostyka, rekomenduje wykonanie testów laboratoryjnych.

Food Test 110 produktów to test laboratoryjny pozwalających na ilościowe określenie stężenia przeciwciał IgG specyficznych dla antygenów pokarmowych.
Food Test 90 Vegetarian – laboratoryjny test na nietolerancje pokarmowe dla 90 produktów żywnościowych.
Food Print 120 produktów – laboratoryjny test na nietolerancje pokarmowe dla 120 produktów żywnościowych.
Food Print 230 produktów – to szybki, kolorymetryczny, mikropłytkowy test służący do pomiaru przeciwciał IgG swoistych. Wykonywany jest w najbardziej zaawansowanej technologii mikromacierzy.
Foodscan na 96 i 112 produktów – oznaczenie przeciwciał IgG oraz IgA.
Na wyniki testów czekamy do 14 dni, po czym zostają omówione w gabinecie, a na ich podstawie przekazuję zalecenia żywieniowe.

Mikroflora jelitowa – testy laboratoryjne
Test na Candida albicans
Kandydoza to nadmierny przerost grzyba Candida albicans najczęściej w przewodzie pokarmowym, drogach moczowych lub pochwie. Drożdżaki nie pozwalają na rozrost korzystnej flory bakteryjnej oraz podrażniają tkanki. Laboratoryjny test służący do badania poziomów immunoglobulin IgM i IgG, pozwala na zdiagnozowanie obecności grzyba w przewodzie pokarmowym.
Mikroflorascan – badanie pozwalające na ocenę stanu flory jelitowej i/lub zastosowanie leczenia prebiotycznego.
Na wyniki testów czekamy do 14, a czasami do 30 dni, po czym zostają omówione w gabinecie, a na ich podstawie przekazuję zalecenia żywieniowe.
Badania genetyczne – testy laboratoryjne
Genodiet to badanie, które na podstawie kodu genetycznego umożliwia nam ułożenie spersonalizowanego planu żywieniowego, który jest unikalny dla każdego człowieka.
Genodiet Slim – identyfikacja typu metabolicznego, dostarcza nam informacji na temat ilości niezbędnych składników odżywczych (białek, tłuszczów i węglowodanów), których indywidualne zbilansowanie pozwala na osiągnięcie optymalnej masy ciała.
Genodiet Health – analizuje warianty genetyczne istotnych procesów metabolicznych organizmu (cholesterol, kwas foliowy, homocysteinę, witaminę D, proces detoksykacji). Zapewnia wiedzę niezbędną do właściwego komponowania posiłków i prowadzenia stylu życia odpowiedniego dla konkretnej osoby.
Genodiet Sensor – identyfikacja wariantów genów odpowiedzialnych za nadwrażliwość lub nietolerancję pokarmową o podłożu genetycznym.
Na wyniki testów czekamy do 14, a czasami do 30 dni, po czym zostają omówione w gabinecie, a na ich podstawie przekazuję zalecenia żywieniowe.
