Przepisy Dieta Ketogeniczna | Dieta Keto

CZEKOLADOWO-ŚMIETANKOWY PRZEKŁADANIEC

CZEKOLADOWO-ŚMIETANKOWY PRZEKŁADANIEC

SKŁADNIKI

BISZKOPT

  • JAJKO 6 SZT.
  • AROMAT WANILIOWY 5 ML
  • ŚMIETANKA 36 % 100 ML
  • ROZTOPIONE MASŁO 100 G
  • MĄKA MIGDAŁOWA 100 G
  • PROSZEK DO PIECZENIA 5 G
  • SZCZYPTA SOLI
  • ERYTRYTOL (W FORMIE PUDRU) 80 G LUB WG UZNANIA

MASA CZEKOLADOWA

  • SEREK MASCARPONE 500 G
  • CZEKOLADA LINDT 90% 40 G
  • MASŁO 50 G
  • ERYTRYTOL PUDER WG UZNANIA 60-80 G

MASA ŚMIETANKOWA

  • SEREK MASCARPONE 500 G
  • OPCJONALNIE ODŻYWKA BIAŁKOWA NP. O SMAKU BIAŁEJ CZEKOLADY
  • ERYTRYTOL PUDER WG UZNANIA 60-80 G
  • AROMAT ŚMIETANKOWY

POLEWA CZEKOLADOWA

  • MASŁO 50 G
  • CZEKOLADA LINDT 90 % 40 G
  • ŚMIETANKA 36 % 50 ML
  • ERYTRYTOL 60-80 G
  • MALINY 200 G

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Oddzielić żółtka od białek. Za pomocą miksera wymieszać żółtka, śmietankę, ostudzone roztopione masło, mąkę migdałową, proszek do pieczenia, aromat i słodzik. Odstawić.
  2. W międzyczasie białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Za pomocą drewnianej łyżki dodawać ubite białka do przygotowanej masy, delikatnie mieszając, aby powstała puszysta masa.
  3. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem i wstawić do piekarnika. Piec przez około 20-30 minut w temp 180 C z termoobiegiem. Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia. Po wystygnięciu przekroić biszkopt na dwa blaty.
  4. Przygotować masę czekoladową. Czekoladę rozpuścić z masłem np. w mikrofalówce, dodać słodzik. Wymieszać z serkiem mascarpone i dosłodzić wg uznania.
  5. Przygotować masę śmietankową. Zmiksować serek mascarpone z erytrytolem, aromatem śmietanowym i opcjonalnie smakową odżywką białkową.
  6. Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić z masłem np. w mikrofalówce, następnie dodać słodzik i śmietankę. Mieszać do powstania polewy. Jeśli będzie zbyt rzadka włożyć na kilka minut do lodówki, a jeśli zbyt gęsta podgrzać kilka sekund w mikrofalówce.
  7. Na wystudzonym blacie biszkoptowym rozsmarować masę czekoladową, następnie ułożyć kolejny blat biszkoptowy i rozsmarować masę śmietankową.
  8. Górę ciasta wyłożyć malinami i polać polewą czekoladową Włożyć na 2-3 h do lodówki.

LICZBA PORCJI: 20

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 387 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 6.39 g; T: 38.5 g; W: 3.83 g

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments