SKŁADNIKI
BISZKOPT CZEKOLADOWY
- JAJKO 8 SZT.
- AROMAT WANILIOWY 5 ML
- ŚMIETANKA 36 % 100 ML
- ROZTOPIONE MASŁO 100 G
- MĄKA MIGDAŁOWA 100 G
- PROSZEK DO PIECZENIA 5 G
- SZCZYPTA SOLI
- ERYTRYTOL PUDER 100 G LUB WG UZNANIA
- KAKAKO BEZ CUKRU 15 G
MASA ŚMIETANKOWA
- SEREK MASCARPONE 1000 G
- ŚMIETANKA 36 % 500 M (DO MASY)
- OPCJONALNIE ODŻYWKA BIAŁKOWA NP. O SMAKU BIAŁEJ CZEKOLADY
- ERYTRYTOL PUDER WG UZNANIA 100 G
- ŻELATYNA 20 G
- WIÓRKI KOKOSOWE DO OZDOBY
- STARTA CZEKOLADA BEZ CUKRU NP. LINDT 90 % 30 G
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Oddzielić żółtka od białek. Za pomocą miksera wymieszać żółtka, śmietankę, ostudzone roztopione masło, mąkę migdałową, proszek do pieczenia, aromat, kakao i słodzik. Odstawić.
- W międzyczasie białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Za pomocą drewnianej łyżki dodawać ubite białka do przygotowanej masy, delikatnie mieszając, aby powstała puszysta masa.
- Masę wylać na blachę wyłożoną papierem i wstawić do piekarnika. Piec przez około 20 minut w temp 180 C z termoobiegiem. Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia. Po wystygnięciu przekroić delikatnie biszkopt na trzy blaty.
- Żelatynę rozpuścić w 75 ml, ostudzić.
- Śmietankę 36 % – 500 ml, ubić na sztywną masę, dodać serka mascarpone, opcjonalnie odżywkę białkową i słodzik. Na sam koniec zmiksować z ostudzoną żelatyną.
- Na wystudzonym, czekoladowym blacie biszkoptowym rozsmarować 1/3 masy śmietankowej, następnie ułożyć kolejny blat biszkoptowy, kolejną część masy, ponownie biszkopt i resztę masy.
- Górę ciasta posypać wiórkami kokosowymi i startą czekoladą. Włożyć na 2-3 h do lodówki.
LICZBA PORCJI: 20
CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 minut
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 428 kcal
MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 8.29 g; T: 42.2 g; W: 3.72 g