Przepisy Dieta Ketogeniczna | Dieta Keto

CIASTO ZEBRA

CIASTO ZEBRA

SKŁADNIKI

BISZKOPT CZEKOLADOWY

  • JAJKO 8 SZT.
  • AROMAT WANILIOWY 5 ML
  • ŚMIETANKA 36 % 100 ML
  • ROZTOPIONE MASŁO 100 G
  • MĄKA MIGDAŁOWA 100 G
  • PROSZEK DO PIECZENIA 5 G
  • SZCZYPTA SOLI
  • ERYTRYTOL PUDER 100 G LUB WG UZNANIA
  • KAKAKO BEZ CUKRU 15 G

MASA ŚMIETANKOWA

  • SEREK MASCARPONE 1000 G
  • ŚMIETANKA 36 % 500 M (DO MASY)
  • OPCJONALNIE ODŻYWKA BIAŁKOWA NP. O SMAKU BIAŁEJ CZEKOLADY
  • ERYTRYTOL PUDER WG UZNANIA 100 G
  • ŻELATYNA 20 G
  • WIÓRKI KOKOSOWE DO OZDOBY
  • STARTA CZEKOLADA BEZ CUKRU NP. LINDT 90 % 30 G

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Oddzielić żółtka od białek. Za pomocą miksera wymieszać żółtka, śmietankę, ostudzone roztopione masło, mąkę migdałową, proszek do pieczenia, aromat, kakao i słodzik. Odstawić.
  2. W międzyczasie białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Za pomocą drewnianej łyżki dodawać ubite białka do przygotowanej masy, delikatnie mieszając, aby powstała puszysta masa.
  3. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem i wstawić do piekarnika. Piec przez około 20 minut w temp 180 C z termoobiegiem. Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia. Po wystygnięciu przekroić delikatnie biszkopt na trzy blaty.
  4. Żelatynę rozpuścić w 75 ml, ostudzić.
  5. Śmietankę 36 % – 500 ml, ubić na sztywną masę, dodać serka mascarpone, opcjonalnie odżywkę białkową i słodzik. Na sam koniec zmiksować z ostudzoną żelatyną.
  6. Na wystudzonym, czekoladowym blacie biszkoptowym rozsmarować 1/3 masy śmietankowej, następnie ułożyć kolejny blat biszkoptowy, kolejną część masy, ponownie biszkopt i resztę masy.
  7. Górę ciasta posypać wiórkami kokosowymi i startą czekoladą. Włożyć na 2-3 h do lodówki.

LICZBA PORCJI: 20

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 428 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 8.29 g; T: 42.2 g; W: 3.72 g

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments