Przepisy Dieta Ketogeniczna | Dieta Keto

CIASTO TRUSKAWKOWY PUCH

CIASTO TRUSKAWKOWY PUCH

SKŁADNIKI

BISZKOPT

  • JAJKO 4 SZT.
  • AROMAT WANILIOWY 5 ML
  • ŚMIETANKA 36 % 70 ML
  • ROZTOPIONE MASŁO 70 G
  • MĄKA MIGDAŁOWA 70 G
  • PROSZEK DO PIECZENIA 5 G
  • SZCZYPTA SOLI
  • ERYTRYTOL (W FORMIE PUDRU) 80 G LUB WG UZNANIA

MASA ŚMIETANKOWA

  • SEREK MASCARPONE 1000 G
  • ŚMIETANKA 36 % 200 ML
  • ERYTRYTOL 150 G
  • ŻELATYNA 20 G
  • PŁATKI MIGDAŁOWE 80 G

GALARETKA TRUSKAWKOWA

  • TRUSKAWKI 1000 G
  • ERYTRYTOL 100 G
  • ŻELATYNA 30 G

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Oddzielić żółtka od białek. Za pomocą miksera wymieszać żółtka, śmietankę, ostudzone roztopione masło, mąkę migdałową, proszek do pieczenia, aromat i słodzik. Odstawić.
  2. W międzyczasie białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Za pomocą drewnianej łyżki dodawać ubite białka do przygotowanej masy, delikatnie mieszając, aby powstała puszysta masa.
  3. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem i wstawić do piekarnika. Piec przez około 20 – 25 minut w temp. 180 C z termoobiegiem.
  4. Przygotować galaretkę. Truskawki obrać z szypułek, pokroić w kostkę i podsmażyć 5 minut z dodatkiem erytrytolu. Zalać wodą, tak aby przykryła truskawki i podgrzać. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i odstawić do stężenia.
  5. Gdy galaretka truskawkowa zacznie gęstnieć, zacząć przygotowywać masę śmietankową.
  6. Drugą część żelatyny rozpuścić w 75 ml wody i odstawić do ostudzenia. Śmietankę 36 % – 250 ml, ubić na sztywną masę, dodać serka mascarpone, opcjonalnie smakową odżywkę białkową i słodzik. Na sam koniec zmiksować z ostudzoną żelatyną.
  7. Na wystudzonym blacie biszkoptowym rozsmarować połowę masy śmietankowej, następnie wylać gęstą galaretkę (musi mieć konsystencję frużeliny – nie może być za rzadka!!!), a następnie drugą część masy.
  8. Górę ciasta posypać płatkami migdałów. Włożyć na 2-3 h do lodówki.

LICZBA PORCJI: 20

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 351 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 8.05 g; T: 32.9 g; W: 6.26 g

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments