Przepisy Dieta Ketogeniczna | Dieta Keto

CIASTO ŚLIWKOWE Z KRUSZONKĄ I LUKREM

CIASTO ŚLIWKOWE Z KRUSZONKĄ I LUKREM

SKŁADNIKI

  • MĄKA MIGDAŁOWA LUB KOKOSOWA 350 G
  • MASŁO 100 G
  • JAJKO 3 SZT.
  • PROSZEK DO PIECZENIA 10 G
  • ERYTRYTOL PUDER DO CIASTA100 -150 G LUB WG UZNANIA (PROGU SŁODKOŚCI)
  • AROMAT WANILIOWY
  • ŚLIWKA 800 G
  • ERYTRTYOL PUDER DO ŚLIWEK 50 G
  • BIAŁKO JAJA 5 SZT.
  • ERYTRTYOL PUDER DO LUKRU 50 G
  • ŚMIETANKA 36 %- 10-20 ML ŁYŻKI

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Masło rozpuścić i wystudzić. Mąkę – 300 g wymieszać z proszkiem do pieczenia, słodzikiem około 100 g (lub wg uznania), aromatem waniliowym, dodać 3 całe jajka i wystudzone masło. Wszystko zmiksować.
  2. 1/3 powstałej masy odłożyć, wymieszać z pozostałą mąką migdałową – aby zagęścić masę na kruszonkę. Opcjonalnie dosłodzić erytrytolem. Przełożyć do woreczka i włożyć do zamrażarki na około 1-2 h.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać resztę (2/3) ciasta. Można sobie pomóc łyżką zamoczoną w wodzie, aby ciasto się nie kleiło. Śliwki pokroić na połówki i wymieszać ze słodzikiem i ułożyć skórką do dołu. Piec 30-40 min w temp 180 C.
  4. W międzyczasie ubić pianę z 5 białek – opcjonalnie dosłodzić w trakcie ubijania. Spód wyjąć z piekarnika, na górę wylać piane z jajek i rozprowadzić po całym cieście. Wyjąć kruszonkę z zamrażarki (powinna być lekko twarda) i zetrzeć na tarce na pianę z białek. Włożyć ponownie do rozgrzanego piekarnika na 10- 15 minut z grzaniem od góry.
  5. W międzyczasie przygotować lukier: erytrytol w postaci pudru wymieszać ze śmietanką do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  6. Ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić, a następnie polać lukrem.

LICZBA PORCJI: 18

CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 199 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 6.92 g; T: 15.8 g; W: 7.08 g

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments