Przepisy Keto – Dieta ketogeniczna | Zdrowa Caloria

CIASTO CZEKOLADOWE Z OWOCAMI LEŚNYMI

CIASTO CZEKOLADOWE Z OWOCAMI LEŚNYMI

SKŁADNIKI

BISZKOPT

  • JAJKO 6 SZT.
  • AROMAT WANILIOWY 5 ML
  • ŚMIETANKA 36 % 80 ML
  • ROZTOPIONE MASŁO 50 G
  • MĄKA MIGDAŁOWA 100 G
  • PROSZEK DO PIECZENIA 5 G
  • SZCZYPTA SOLI
  • ERYTRYTOL (W FORMIE PUDRU) 80 G LUB WG UZNANIA
  • KAKAO 25 G

MASA ŚMIETANKOWA

  • SEREK MASCARPONE 250 G
  • ŚMIETANKA 36 % 500 ML
  • OPCJONALNIE ODŻWYKA BIAŁKOWA NP. O SMAKU BIAŁEJ CZEKOLADY
  • ERYTRYTOL PUDER WG UZNANIA 60-80 G
  • MALINY 250 G

POLEWA CZEKOLADOWA

  • CZEKOLADA LINDT 90 % 50 G
  • ŚMIETANKA 36 % 150 ML
  • MASŁO 50 G
  • ERYTRYTOL 50 G

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

BISZKOPT

  1. Oddzielić żółtka od białek. Za pomocą miksera wymieszać żółtka, śmietankę, ostudzone roztopione masło, mąkę migdałową, kakao, proszę do pieczenia, aromat i słodzik. Odstawić.
  2. W międzyczasie białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Za pomocą drewnianej łyżki dodawać ubite białka do przygotowanej masy, delikatnie mieszając, aby powstała puszysta masa.
  3. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem i wstawić do piekarnika. Piec przez około 20 minut w temp 180 C z termoobiegiem. Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.

MASA ŚMIETANKOWA I POLEWA CZEKOLADOWA

  1. Śmietankę 36 % ubić na sztywną masę, dodać serka mascarpone, opcjonalnie odżywkę białkową i słodzik.
  2. Masło roztopić wraz z czekoladą i wymieszać. Do gorącej mieszanki dodawać śmietankę i mieszać do powstania polewy czekoladowej. Gdy będzie zbyt rzadka można włożyć na chwilę do lodówki, natomiast gdy wyjdzie za gęsta dodać jeszcze śmietanki.
  3. Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę śmietankową, na górę maliny lub inne owoce niskowęglowodanowe. Całość polać polewą czekoladową.

LICZBA PORCJI: 20

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 293 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 5.42 g; T: 28.4 g; W: 4.58 g

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments