CIASTO CYTRYNOWE Z KRUSZONKĄ

CIASTO CYTRYNOWE Z KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI NA BLACHĘ 21 X 21 CM

SKŁADNIKI NA MASĘ CYTRYNOWĄ

  • ŻÓŁTKO 5 SZT.
  • AROMAT WANILIOWY
  • ERYTYRTOL 100 G
  • SOK Z CYTRYNY 120 ML
  • SKÓRKA Z JEDNEJ CYTRYNY
  • MASŁO 100 G
  • ŻELATYNA 10 G
  • GUMA KSANTANOWA OPCJONALNIE – 1-2 G

SKŁADNIKI NA SPÓD I KRUSZONKĘ

  • MAKĄ MIGDAŁOWA 100 G
  • WIÓRKI KOKSOWE 80 G
  • ERYTRYTOL 120 G
  • MASŁO 100 G

SKŁADNIKI NA PIANKĘ

  • BIAŁKO JAJKA 5 SZT.
  • ERYTRYTOL PUDER 30 G

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Przygotować masę cytrynową. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka umieścić w rondelku, dodać sok z cytryny, skórkę cytrynową, aromat waniliowy, 100 g masła (najlepiej miękkiego) oraz erytrytol.
  2. Wszystkie składniki wymieszać za pomocą rózgi i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać żelatynę oraz opcjonalnie gumę ksantanową. Uwaga, aby żółtka podczas podgrzewania się nie ścięły! Odstawić do wystudzenia.
  3. Przygotować spód oraz kruszonkę. Drugą połowę masła roztopić. Mąkę migdałową, wiórki kokosowe i erytrytol w formie pudru wymieszać. Dodać roztopione masło i wszystko wymieszać.
  4. ¾ powstałego „ciasta” umieścić na blaszce lub naczyniu żaroodpornym i piec w temp. 180 C przez 15 -18 minut. Resztę pozostawić na kruszonkę.
  5. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Posłodzić erytrytolem w formie pudru.
  6. Na upieczony spód wylać ostudzoną masę cytrynową, następnie ubite białka, a na górę pokruszyć resztę „ciasta”, tworząc kruszonkę.
  7. Włożyć ponownie do piekarnika i piec w temp. 180 C przez 25 minut.

LICZBA PORCJI: 12

CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 208 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 6.6 g; T: 8.9 g; W: 2.47 g

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments