Przepisy Dieta Ketogeniczna | Dieta Keto

CIASTO BUDYNIOWE

CIASTO BUDYNIOWE

SKŁADNIKI

  • MĄKA MIGDAŁOWA LUB KOKOSOWA 200 G
  • MASŁO 100 G
  • JAJKO 2 SZT.
  • PROSZEK DO PIECZENIA 10 G
  • ERYTRYTOL PUDER 100 G
  • AROMAT WANILIOWY
  • ŚMIETANKA 36 % 1 LITR
  • BUDYŃ ŚMIETANKOWY 70 G
  • ERYTRYTOL 50 G-70 G LUB WG UZNANIA  
  • MASŁO 30 G (NA KRUSZONKĘ)
  • MĄKA MIGDAŁOWA 50 G (NA KRUSZONKĘ)
  • TRUSKAWKI 450 G

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Masło rozpuścić i wystudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, słodzikiem (wg uznania), aromatem waniliowym, dodać jajka i wystudzone masło. Wszystko zmiksować.
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Można sobie pomóc łyżką zamoczoną w wodzie, aby ciasto się nie kleiło. Piec 20 min w temp 180 C.
  3. W międzyczasie wlać do garnka śmietankę, dodać słodzik wg uznania i zagotować. Budyń rozpuścić w niewielkiej ilości wody lub śmietanki i dodać do gotującej się śmietanki, ciągle mieszając. Gdy po chwili zgęstnieje odstawić na bok ciągle mieszając – wystudzić.
  4. Przygotować kruszonkę: rozpuścić masło i wymieszać z mąką migdałową i erytrytolem. Gdy kruszonka będzie zbyt rzadka dodać więcej mąki.
  5. Gotowy spód wyjąć z piekarnika, ułożyć na nim truskawki i zalać masa budyniową. Górę posypać kruszonką. Włożyć do piekarnika na następne 20 minut.
  6. Ciasto wystudzić i wstawić do lodówki.

LICZBA PORCJI: 15

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 616 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 9.56 g; T: 58.8 g; W: 11.2 g

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments