SKŁADNIKI
BISZKOPT
- JAJKO 6 SZT.
- AROMAT WANILIOWY 5 ML
- ŚMIETANKA 36 % 100 ML
- ROZTOPIONE MASŁO 100 G
- MĄKA MIGDAŁOWA 100 G
- PROSZEK DO PIECZENIA 5 G
- SZCZYPTA SOLI
- ERYTRYTOL (W FORMIE PUDRU) 80 G LUB WG UZNANIA
MASA KRÓWKOWA
- ŚMIETANKA 36 % 500 ML
- ERYTRTYOL PUDER 80 G LUB WG UZNANIA
- ORZECHY ZIEMNE 300 G
MASA ŚMIETANKOWA
- SEREK MASCARPONE 250 G
- ŚMIETANKA 36 % 500 ML
- ERYTRYTOL PUDER WG UZNANIA 60-80 G
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Oddzielić żółtka od białek. Za pomocą miksera wymieszać żółtka, śmietankę, ostudzone roztopione masło, mąkę migdałową, proszek do pieczenia, aromat i słodzik. Odstawić.
- W międzyczasie białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Za pomocą drewnianej łyżki dodawać ubite białka do przygotowanej masy, delikatnie mieszając, aby powstała puszysta masa.
- Masę wylać na dwie blachy wyłożone papierem i wstawić do piekarnika. Piec przez około 20 minut w temp 180 C z termoobiegiem. Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.
- Przygotować masę krówkową. Wlać do garnka 500 ml śmietanki, dodać słodzik wg uznania i gotować ciągle mieszając do zredukowania wody, tak aby powstał gęsty i słodki karmel. Wrzucić orzechy ziemne, wymieszać i wystudzić.
- Śmietankę 36 % – 500 ml, ubić na sztywną masę, dodać serka mascarpone, opcjonalnie odżywkę białkową i słodzik.
- Na wystudzonym blacie biszkoptowym masę krówkową, następnie połowę masy śmietankowej, następnie ułożyć kolejny blat biszkoptowy i drugą część masy.
- Górę ciasta posypać posiekanymi orzechami. Włożyć na 2-3 h do lodówki.
LICZBA PORCJI: 20
CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 minut
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 465 kcal
MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 8.08 g; T: 46.4 g; W: 3.48 g