Przepisy Dieta Ketogeniczna | Dieta Keto

CIASTO BIAŁY LION

CIASTO BIAŁY LION

SKŁADNIKI

BISZKOPT

  • JAJKO 6 SZT.
  • AROMAT WANILIOWY 5 ML
  • ŚMIETANKA 36 % 100 ML
  • ROZTOPIONE MASŁO 100 G
  • MĄKA MIGDAŁOWA 100 G
  • PROSZEK DO PIECZENIA 5 G
  • SZCZYPTA SOLI
  • ERYTRYTOL (W FORMIE PUDRU) 80 G LUB WG UZNANIA

MASA KRÓWKOWA

  • ŚMIETANKA 36 % 500 ML
  • ERYTRTYOL PUDER 80 G LUB WG UZNANIA
  • ORZECHY ZIEMNE 300 G

MASA ŚMIETANKOWA

  • SEREK MASCARPONE 250 G
  • ŚMIETANKA 36 % 500 ML
  • ERYTRYTOL PUDER WG UZNANIA 60-80 G

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Oddzielić żółtka od białek. Za pomocą miksera wymieszać żółtka, śmietankę, ostudzone roztopione masło, mąkę migdałową, proszek do pieczenia, aromat i słodzik. Odstawić.
  2. W międzyczasie białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Za pomocą drewnianej łyżki dodawać ubite białka do przygotowanej masy, delikatnie mieszając, aby powstała puszysta masa.
  3. Masę wylać na dwie blachy wyłożone papierem i wstawić do piekarnika. Piec przez około 20 minut w temp 180 C z termoobiegiem. Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.
  4. Przygotować masę krówkową. Wlać do garnka 500 ml śmietanki, dodać słodzik wg uznania i gotować ciągle mieszając do zredukowania wody, tak aby powstał gęsty i słodki karmel. Wrzucić orzechy ziemne, wymieszać i wystudzić.
  5. Śmietankę 36 % – 500 ml, ubić na sztywną masę, dodać serka mascarpone, opcjonalnie odżywkę białkową i słodzik.
  6. Na wystudzonym blacie biszkoptowym masę krówkową, następnie połowę masy śmietankowej, następnie ułożyć kolejny blat biszkoptowy i drugą część masy.
  7. Górę ciasta posypać posiekanymi orzechami. Włożyć na 2-3 h do lodówki.

LICZBA PORCJI: 20

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 465 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 8.08 g; T: 46.4 g; W: 3.48 g

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments