Przepisy Keto – Dieta ketogeniczna | Zdrowa Caloria

BRZOSKWINIOWA CHMURKA

BRZOSKWINIOWA CHMURKA

SKŁADNIKI

SPÓD

  • ROZTOPIONE MASŁO 100 ML
  • MĄKA MIGDAŁOWA 100 G
  • ERYTRYTOL (W FORMIE PUDRU) 80 G LUB WG UZNANIA

WARSTWA GALARETKOWA

  • GALARETKA CELIKO BEZ CUKRU – CYTRYNOWA 2 SZT. (28 G)
  • ŚWIEŻE BRZOSKWINIE 500 G
  • ERYTRYTOL 60 G LUB WG UZNANIA

MASA Z BITEJ ŚMIETANY

  • ŚMIETANKA 36 % 750 ML
  • ŻELATYNA 10 G WYMIESZANA Z LETNIĄ WODĄ (OK. 50 ML)
  • ERYTRYTOL 60 G LUB WG UZNANIA
  • OPCJONALNIE ODŻYWKA BIAŁKOWA SMAKOWA NP. BIAŁA CZEKOLADA
  • OPCJONALNIE BIAŁA CZEKOLADA BEZ CUKRU NP. LEGAL CAKES

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SPÓD

  1. Roztopione masło wymieszać z mąką migdałową i słodzikiem do powstania kleistej masy.
  2. Wyłożyć na blachę i równomiernie rozprowadzić. Włożyć do lodówki.

WARSTWA GALARTEKI

  1. Przygotować galaretkę bez cukru wg instrukcji na opakowaniu. Posłodzić i odstawić do zastygnięcia.
  2. Brzoskwinie sparzyć i pozbawić skórki, pokroić w kostkę.
  3. Wymieszać brzoskwinie z galaretkę i odstawić w naczyniu do stężenia. Bardzo ważne, aby nie wlewać płynnej galaretki od razu na spód, ponieważ w niego wsiąknie.
  4. Gdy galaretka zacznie intensywnie zastygać, wylać ją na spód i wstawić ponownie do lodówki, do całkowitego zgęstnienia.

MASA

  1. Żelatynę wymieszać w letniej wodzie i odstawić do wystygnięcia.
  2. Ubić schłodzoną śmietankę, dodać erytrytol, opcjonalnie odżywkę smakową i żelatynę. Wszystko wymieszać.
  3. Masą przełożyć na górę zastygniętej galaretki, tworząc „chmurkę”. Opcjonalnie posypać startą białą czekoladą bez cukru.

LICZBA PORCJI: 20

CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 238 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 4.55 g; T: 22.6 g; W: 4.34 g

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments