BISZKOPTOWE PUCHARKI Z OWOCAMI LEŚNYMI

BISZKOPTOWE PUCHARKI Z OWOCAMI LEŚNYMI

SKŁADNIKI

BISZKOPT

  • JAJKO 4 SZT.
  • MĄKA KOKOSOWA 30 G
  • PROSZEK DO PIECZENIA 5 G
  • ERYTRYTOL (W FORMIE PUDRU) 100 G LUB WG UZNANIA

MASA

  • SEREK MASCARPONE 500 G
  • ERYTRYTOL (W FORMIE PUDRU) 50 G LUB WG UZNANIA
  • OWOCE LEŚNE 200 G

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

BISZKOPT:

  1. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce erytrytol w postaci pudru, cały czas dokładnie ubijając, aż słodzik całkowicie się rozpuści i otrzymamy gęstą oraz lśniącą pianę.
  2. Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez około 5 minut, aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta.
  3. Do oddzielnej miski przesiać mąkę kokosową/migdałową i proszek do pieczenia, wymieszać.
  4. Otrzymaną mieszankę dodać do ubitej masy, najlepiej przez sitko i w trzech partiach, za każdym razem krótko miksując na bardzo małych obrotach miksera lub delikatnie mieszając łyżką, do połączenia się składników. Chodzi o to aby nie było widocznej białej mąki, ale aby ubita piana za bardzo nie opadła.
  5. Masę wylać do dwóch foremek i wstawić do piekarnika. Piec przez około 30 minut w temp 180 C z termoobiegiem. Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia, a następnie pokroić biszkopt w kostkę.

MASA

  1. Zmiksować owoce leśne, serek mascarpone i erytrytol .
  2. Masą z owoców leśnych przełożyć do pucharków górek, posypać górę kostką biszkoptową. Przyozdobić owocami niskowęglowodanowymi np. malinami, borówkami etc.

LICZBA PORCJI: 6

CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 409 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 9.6 g; T: 37.9 g; W: 7.17 g

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments