ZUPA RYBNA

ZUPA RYBNA

SKŁADNIKI

  • DOWOLNA RYBA, U MNIE ŁOSOŚ 400 G
  • PASSATA POMIDOROWA 680 ML
  • WŁOSZCZYZNA 200 G
  • CEBULA 50 G
  • MASŁO 100 G
  • PRZYPRAWY SÓL, PIEPRZ, CZOSNEK, ERYTRYTOL, KOPEREK, NATKA PIETRUSZKI
  • WODA OKOŁO 1,5 LITRA

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Obrać cebulę, seler, marchew, pietruszkę i pokroić w kostkę lub w paski.

2. W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę, a po chwili warzywa i wszystko poddusić.

3. Po kilku minutach zalać wrzątkiem ponad wysokość warzyw (około 1,5 litra), dodać ziele angielskie i liść laurowy. Przykryć garnek i gotować ok. 20 min.

4. W tym czasie umyć i osuszyć łososia, pokroić w grubą kostkę. Można użyć innej ryby.

5. Kiedy warzywa będą miękkie, wrzucić kawałki łososia i wymieszać. Wlać passatę pomidorową i gotować 15 minut na wolnym ogniu.

6. Przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, natką pietruszki, dużą ilością koperku, erytrytolem (około 2 łyżeczki) dla złamania kwaśnego smaku, oraz czosnkiem. 

7. Gdyby zupa będzie zbyt rzadka, odparować wodę, gdy zbyt gęsta dodać odrobinę wrzątku.

LICZBA PORCJI: 8

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 223 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 11.9; T: 17; W: 5.18

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *