ZAPIEKANKA Z DORSZEM

ZAPIEKANKA Z DORSZEM

SKŁADNIKI

  • BROKUŁ 450 G
  • KALAFIOR 450 G
  • FILET Z DORSZA 600 G
  • ŚMIETANKA 36 % 250 G
  • CEBULA 100 G
  • OLIWA 20 G
  • CZOSNEK 10 G
  • TARTA MOZZARELLA 150 G

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek rozgnieść, brokuła i kalafiora podzielić na mniejsze różyczki.
  2. Rybę przyprawić przyprawą do ryb i pokroić na podłużne paski.
  3. Cebule i czosnek podsmażyć na oliwie, a gdy się zarumienią zalać śmietanką 36 % i zredukować nadmiar płynu.
  4. Następnie dodać brokuły i kalafiora, wymieszać wszystkie składniki.
  5. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę zawartości patelni, następnie pokrojonego dorsza oraz resztę z patelni.
  6. Posypać całość startą mozzarellą i piec pod przykryciem 40 minut w temp 200 C. Pod koniec zdjąć przykrycie w celu zarumienienia.

LICZBA PORCJI: 4

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 559 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 41.1 g; T: 37.1 g; W: 18.5 g

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments