SKŁADNIKI
- BROKUŁ 450 G
- KALAFIOR 450 G
- FILET Z DORSZA 600 G
- ŚMIETANKA 36 % 250 G
- CEBULA 100 G
- OLIWA 20 G
- CZOSNEK 10 G
- TARTA MOZZARELLA 150 G
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Cebulę pokroić w kostkę, czosnek rozgnieść, brokuła i kalafiora podzielić na mniejsze różyczki.
- Rybę przyprawić przyprawą do ryb i pokroić na podłużne paski.
- Cebule i czosnek podsmażyć na oliwie, a gdy się zarumienią zalać śmietanką 36 % i zredukować nadmiar płynu.
- Następnie dodać brokuły i kalafiora, wymieszać wszystkie składniki.
- Do naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę zawartości patelni, następnie pokrojonego dorsza oraz resztę z patelni.
- Posypać całość startą mozzarellą i piec pod przykryciem 40 minut w temp 200 C. Pod koniec zdjąć przykrycie w celu zarumienienia.
LICZBA PORCJI: 4
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 559 kcal
MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 41.1 g; T: 37.1 g; W: 18.5 g