TORT ŚMIETANOWY Z WIŚNIAMI

TORT ŚMIETANOWY Z WIŚNIAMI

SKŁADNIKI

BISZKOPT

  • JAJKO 8 SZT.
  • MĄKA KOKOSOWA 60-80 G
  • PROSZEK DO PIECZENIA 10 G
  • ERYTRYTOL (W FORMIE PUDRU) 150 – 200 G

MASA ŚMIETANKOWA

  • ŚMIETANKA 36 % 250 G
  • SEREK MASCARPONE 250 G
  • ERYTRYTOL (W FORMIE PUDRU) 150  G –
  • WIŚNIE DO DEKORACJI

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas dokładnie ubijając, aż słodzik (erytrytol puder) całkowicie się rozpuści i otrzymamy gęstą oraz lśniącą pianę.

2. Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez około 5 minut, aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta.

3. Do oddzielnej miski przesiać mąkę kokosową i proszek do pieczenia, wymieszać.

4. Otrzymaną mieszankę dodać do ubitej masy, najlepiej przez sitko i w trzech partiach, za każdym razem krótko miksując na bardzo małych obrotach miksera lub delikatnie mieszając łyżką, do połączenia się składników. Chodzi o to, aby nie było widocznej białej mąki, ale aby ubita piana za bardzo nie opadła.

5. Masę wyłożyć do formy i wstawić ją do piekarnika. Piec przez około 30 minut w temp 180 C z termoobiegiem. Wyjąć, ostudzić, przekroić na 2-3 blaty.

MASA ŚMIETANKOWA

1. Ubić śmietankę 36 %, dodawać stopniowo serek mascarpone i erytrytol .

2. Przekładać blaty biszkoptowe masą śmietankową. Można również wykorzystać masę  do pokrycia boków. Przyozdobić wiśniami.

LICZBA PORCJI: 10

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 276 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 8.88 g; T: 24.5 g; W: 3.2 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *