TORT OWOCE LEŚNE

TORT OWOCE LEŚNE

SKŁADNIKI

BISZKOPT

  • JAJKO 14 SZT.
  • MĄKA KOKOSOWA 60-80 G
  • PROSZEK DO PIECZENIA 10 G
  • ERYTRYTOL (W FORMIE PUDRU) 150 G LUB WG UZNANIA

MASA

  • SEREK MASCARPONE 1 kG
  • ERYTRYTOL (W FORMIE PUDRU) 150  G LUB WG UZNANIA
  • OWOCE LEŚNE 300 G

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

BISZKOPT:

  1. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce erytrytol w postaci pudru, cały czas dokładnie ubijając, aż słodzik całkowicie się rozpuści i otrzymamy gęstą oraz lśniącą pianę.
  2. Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez około 5 minut, aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta.
  3. Do oddzielnej miski przesiać mąkę kokosową/migdałową i proszek do pieczenia, wymieszać.
  4. Otrzymaną mieszankę dodać do ubitej masy, najlepiej przez sitko i w trzech partiach, za każdym razem krótko miksując na bardzo małych obrotach miksera lub delikatnie mieszając łyżką, do połączenia się składników.
  5. Masę wylać do dwóch foremek i wstawić do piekarnika. Piec przez około 30 minut w temp 180 C z termoobiegiem. Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia, a następnie przekroić każdy biszkopt na dwa blaty.

MASA:

  1. Zmiksować owoce leśne, serek mascarpone i erytrytol.
  2. Przekładać blaty biszkoptowe masą z owoców leśnych. Można również wykorzystać masę  do pokrycia boków. Przyozdobić owocwami niskowęglowodanowymi np. malinami, borówkami etc.

LICZBA PORCJI: 20

CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 270 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 8.12 g; T: 24.5 g; W: 3.29 g

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments