SCHAB W AKSAMITNYM SOSIE WARZYWNYM

SCHAB W AKSAMITNYM SOSIE WARZYWNYM

SKŁADNIKI

  • SCHAB BEZ KOŚCI 800 G
  • SMALEC GĘSI 30 G
  • CEBULA 100 G
  • PAPRYKA CZERWONA 230 G
  • PAPRYKA ZIELONA 230 G
  • POMIDORY W PUSZCE 240 G
  • ŚMIETANKA 36 % 400 ML
  • PRZYPRAWY: SÓL, PIEPRZ, ZIOŁA

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mięso umyć, pokroić na cienkie plastry. przyprawić solą , pieprzem, czerwoną papryką (wędzoną), czosnkiem granulowanym. Włożyć do miski, zalać mlekiem i odstawić na dobę do lodówki.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć schab z obu stron prze minutę a następnie wyłożyć na talerz.
  3. Na tej samej patelni przesmażyć pokrojoną paprykę i cebule aż się nie zeszklą, następnie dodać pomidory oraz mięso. Podlać delikatnie woda i dusić całość. Gdy składniki będą już prawie miękkie, dodać śmietankę i zredukować sos (odparować wodę). aby nadać aksamitną konsystencję.
  4. Opcjonalnie jeszcze doprawić, np. oregano.

LICZBA PORCJI: 4

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 630 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 49.2 g; T: 45.3 g; W: 12.6 g

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments