SKŁADNIKI
- KUKURYDZA KONSERWOWA 220 G
- JAJKO 7 SZT.
- TUŃCZYK W OLEJU 240 G
- MAJONEZ 100 G
- ŚMIETANA 30 % 50 G
- CEBULA 100 G
- SER ŻÓŁTY STARTY NP. GOUDA 200 G
- SZCZYPIOREK 15 G
- PRZYPRAWY: SÓL, PIEPRZ
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Jajka ugotować na twardo, cebulę pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce, kukurydzę i tuńczyka odsączyć.
2. Gdy jajka wystygną oddzielić białka od żółtek i zetrzeć osobno na tarce o najmniejszych oczkach.
3. Przygotować sos: majonez wymieszać ze śmietaną, musztardą, solą, pieprzem, suszonym koperkiem.
4. Układać warstwowo: starte białka jajek, sos, cebulę, kukurydze, sos , starty ser, tuńczyka, sos, starte żółtka.
5. Górę sałatki posypać pokrojonym szczypiorkiem.
LICZBA PORCJI: 8
CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 341 kcal
MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 23.5 g; T: 24.2 g; W: 7.18 g