SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKIEM

SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKIEM

SKŁADNIKI

  • KUKURYDZA KONSERWOWA 220 G
  • JAJKO 7 SZT.
  • TUŃCZYK W OLEJU 240 G
  • MAJONEZ 100 G
  • ŚMIETANA 30 % 50 G
  • CEBULA 100 G
  • SER ŻÓŁTY STARTY NP. GOUDA 200 G
  • SZCZYPIOREK 15 G
  • PRZYPRAWY: SÓL, PIEPRZ

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Jajka ugotować na twardo, cebulę pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce, kukurydzę i tuńczyka odsączyć.

2. Gdy jajka wystygną oddzielić białka od żółtek i zetrzeć osobno na tarce o najmniejszych oczkach.

3. Przygotować sos: majonez wymieszać ze śmietaną, musztardą, solą, pieprzem, suszonym koperkiem.

4. Układać warstwowo: starte białka jajek, sos, cebulę, kukurydze, sos , starty ser, tuńczyka, sos, starte żółtka.

5. Górę sałatki posypać pokrojonym szczypiorkiem.

LICZBA PORCJI: 8

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 341 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 23.5 g; T: 24.2 g; W: 7.18 g

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments