SKŁADNIKI
- TWARÓG PEŁNOTŁUSTY 1000 G np. twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony Wieluń
- ERYTRYTOL PUDER WEDŁUG UZNANIA OK 250 G
- JAJKA 10 SZT.
- MASŁO 250 G
- AROMAT WANILIOWY 5 G
- MĄKA ZIEMNIACZANA 20 G
- CZEKOLADA LINDT 90 %
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Twaróg zmielić lub kupić zmielony, 200 g masła rozpuścić i ostudzić, a następnie zmiksować z twarogiem i łyżką mąki ziemniaczanej. Dodać aromat waniliowy.
- Jajka ubijać z erytrytolem w formie pudru (około szklanki), przez 5 minut przy użycia miksera do powstania aksamitnej masy.
- Masę jajeczną wymieszać z twarogiem i wylać na blachę lub tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej, gdy papier wystaje poza rant blachy, ponieważ sernik bardzo rośnie.
- Piec sernik przez 1 h 40 minut, w temperaturze 150 C. Wystudzić w piekarniku.
- Czekoladę rozpuścić z resztą masła i polać nią sernik.
LICZBA PORCJI: 15
CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 minut
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 269 kcal
MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 13; T: 22.2; W: 4.2