PUSZYSTY SERNIK WIEDEŃSKI

PUSZYSTY SERNIK WIEDEŃSKI

SKŁADNIKI

  • TWARÓG PEŁNOTŁUSTY 1000 G np. twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony Wieluń
  • ERYTRYTOL PUDER WEDŁUG UZNANIA OK 250 G
  • JAJKA 10 SZT.
  • MASŁO 250 G
  • AROMAT WANILIOWY 5 G
  • MĄKA ZIEMNIACZANA 20 G
  • CZEKOLADA LINDT 90 %

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Twaróg zmielić lub kupić zmielony, 200 g masła rozpuścić i ostudzić, a następnie zmiksować z twarogiem i łyżką mąki ziemniaczanej. Dodać aromat waniliowy.
  2. Jajka ubijać z erytrytolem w formie pudru (około szklanki), przez 5 minut przy użycia miksera do powstania aksamitnej masy.
  3. Masę jajeczną wymieszać z twarogiem i wylać na blachę lub tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej, gdy papier wystaje poza rant blachy, ponieważ sernik bardzo rośnie.
  4. Piec sernik przez 1 h 40 minut, w temperaturze 150 C. Wystudzić w piekarniku.
  5. Czekoladę rozpuścić z resztą masła i polać nią sernik.

LICZBA PORCJI: 15

CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 269 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 13; T: 22.2; W: 4.2

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments