POLĘDWICZKI W SOSIE GRZYBOWYM I SURÓWKA Z KALAFIORA

POLĘDWICZKI W SOSIE GRZYBOWYM I SURÓWKA Z KALAFIORA

SKŁADNIKI DO POLĘDWICZKI

  • POLĘDWICZKA WIEPRZOWA 500 G
  • GRZYBY NP. BOROWIKI, PODGRZYBKI 300 G
  • ŚMIETANKA 36 % 300 ML
  • SZCZYPIOREK, KOPEREK WEDŁUG UZNANIA
  • OLEJ KOKOSOWY 20 G
  • PRZYPRAWY: SÓL, PIEPRZ, CZEROWNA PAPRYKA

SKŁADNIKI SURÓWKA Z KALAFIORA

  • KALAFIOR 600 G (PÓŁ SZTUKI)
  • SZCZYPIOREK, KOPEREK WEDŁUG UZNANIA
  • MAJONEZ 90 G
  • ŚMIETANA KWAŚNA 30 % 30 G
  • CZOSNEK 5 G (ZĄBEK)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POLĘDWICZKI

1. Polędwiczkę pokroić na tzw. medaliony, przyprawić solą, pieprzem, papryką czerwoną. Grzyby pokroić, koperek i szczypiorek posiekać.

2. Podsmażyć mięso na oleju, dodać grzyby, podlać wodą i dusić do miękkości mięsa.

3.Dodać śmietankę 36 %, pokrojony szczypiorek i koperek. Odparować nadmiar wody.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SURÓWKI Z KALAFIORA

1. Kalafiora umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach i przyprawić solą oraz pieprzem. Szczypiorek i koperek drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.

2. Przygotować sos: wymieszać majonez ze śmietaną oraz czosnkiem, koperkiem i szczypiorkiem.

3. Zalać sosem startego kalafiora, wszystko dokładnie wymieszać.

LICZBA PORCJI: 3

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 941 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 42.9 g; T: 72.4 g; W: 14.6 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *