PLACKI Z CUKINII

PLACKI Z CUKINII

SKŁADNIKI

  • CUKINIA 600 G
  • JAJKO 3 SZT.
  • OLEJ KOKOSOWY 50 G
  • BABKA JAJOWATA 10 G
  • PRZYPRAWY: SÓL, PIEPRZ, KOPEREK

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Cukinię dokładnie umyć, odciąć zgrubiałe końce i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Posolić i odstawić na bok.  Następnie przełożyć na bawełnianą szmatkę i odcisnąć nadmiar wody.

2. Do miski z cukinią wbić 3 jajka i dokładnie wymieszać.

3. Wsypać babkę jajowatą, sól i pieprz, koperek. Ponownie wymieszać, aż nie będzie grudek.

4. Odstawić na 5 minut.

5. Rozgrzać patelnię z olejem i łyżką stołową nakładać ciasto – małe placuszki. Smażyć na złocisto-brązowy kolor z dwóch stron.  Uważać przy obracaniu. Podawać z sosem na bazie jogurtu greckiego.

LICZBA PORCJI: 2

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 415 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 15.8 g; T: 34.5 g; W: 10.2 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *