PLACEK PO WĘGIERSKU

PLACEK PO WĘGIERSKU

SKŁADNIKI

GULASZ

  • KARKÓWKA WIEPRZOWA 500 G
  • PAPRYKA CZERWONA 200 G (SZTUKA)
  • PAPRYKA ZIELONA 200 G (SZTUKA)
  • CEBULA 100 G (SZTUKA)
  • POMIDORY Z PUSZKI LUB PASSATA POMIDROWA 240 G
  • KONCENTRAT POMIDOROWY
  • CZOSNEK 10 (2 ZĄBKI)
  • OLEJ KOKOSOWY 20 G
  • PRZYPRAWY: SÓL, PIEPRZ, SOS SOJOWY, PAPRYKA SŁODKA W PROSZKU, LIŚC LAUROWY, ZIELE ANGIELSKIE, MAJERANEK.

PLACKI Z KALAFIORA

  • KALAFIOR 500 G
  • JAJKO 60 G (1 SZTUKA)
  • CEBULA 100 G (SZTUKA)
  • CZOSNEK 10 (2 ZBĄKI)
  • BABKA JAJOWATA 10 G (OPCJONALNIE)\
  • PRZYPRAWY: SÓL, PIEPRZ, ULUBIONE ZIOŁA

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

GULASZ

1. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić, wymieszać z koncentratem pomidorowym i podsmażyć. Następnie polać wodą i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 1 godziny.

2.Warzywa pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, dodać je do mięsa.

3. Następnie dodać zblendowane pomidory z puszki (w celu zgęszczenia) i wszystko razem dusić jeszcze 10 -20 minut. Przyprawić solą, sosem sojowym, pieprzem, papryką, czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielski, majerankiem. Opcjonalnie dodać erytrytolu, gdyby sos wyszedł zbyt kwaśny.

PLACKI Z KALAFIORA

1. Kalafiora zetrzeć na dużych oczkach na tarce lub rozdrobnić w blenderze.

2. Startego kalafiora posolić i odstawić aby puścił sok, a następnie włożyć do szmatki wykręcić z nadmiaru soku.

3. Dodać startą na drobnych oczkach cebulę, wyciśnięty czosnek, jajko i przyprawić do smaku. Dla lepszego efektu „zlepienia” można dodać babkę jajowata. Całość dobrze wymieszać.

4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować oliwą.

5. Z masy kalafiorowej formować płaskie placki.

6. Gotowe placki podawać z gulaszem i łyżką śmietany.

LICZBA PORCJI: 3

CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 626 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 38.6 g; T: 41.2 g; W: 23.4 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *