Pizza low carb z rukolą i pomidorkami

Pizza low carb z rukolą i pomidorkami

SKŁADNIKI

  • SER MOZZARELLA ŻÓŁTY – 300 G
  • MĄKA MIGDAŁOW LUB KOKOSOWA 40 G
  • JAJKO 1 SZT.
  • KONCENTRAT POMIDOROWY 30 G
  • SZYNKA 30 G
  • PIECZARKI 60 G
  • RUKOLA 40 G
  • POMIDORKI KOKTAJLOWE 120
  • PRZYPRAWY: SÓL, PIEPRZ, CZOSNEK, OREGANO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Ser (ok 300 g) zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podzielić na dwie części: 200 g i 100 g.

2. 200 g mozzarelli wymieszać na sucho w miseczce z mąką migdałową lub kokosową. Roztopić w mikrofalówce (ok. 1 minuty) lub za pomocą tzw. kąpieli wodnej. Do masy wbić jajko i intensywnie wymieszać wszystkie składniki.  

3. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia i nadać kształt spodu pizzy. Piec przez 15 – 20 min w temp. 200 C.

4. Wyjąć z piekarnika, posmarować sosem pomidorowym (koncentrat pomidorowy + woda + sól/pieprz/czosnek/oregano), posypać resztą sera (100 g), ułożyć ulubione składniki (szynka, pokrojone pieczarki).

5. Włożyć do piekarnika – wybrać funkcję „grzanie góry” i piec jeszcze chwilkę do roztopienia sera i przyrumienienia składników.

6. Podawać z rukolą i pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.

LICZBA PORCJI: 2

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 655 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 45,1 g; T: 48,5 g; W: 9.27 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *