PIZZA FUNGHI E PROSCIUTTO

PIZZA FUNGHI E PROSCIUTTO

SKŁADNIKI

  • SER MOZZARELLA ŻÓŁTY – 300 G
  • MĄKA MIGDAŁOW LUB KOKOSOWA 40 G
  • JAJKO 1 SZT.
  • KONCENTRAT POMIDOROWY 30 G
  • SZYNKA 60 G
  • PIECZARKI 80 G
  • PRZYPRAWY: SÓL, PIEPRZ, CZOSNEK, OREGANO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Ser (ok 300 g) zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podzielić na dwie części: 200 g i 100 g.

2. 200 g mozzarelli wymieszać na sucho w miseczce z mąką migdałową lub kokosową. Roztopić w mikrofalówce (ok. 1 minuty) lub za pomocą tzw. kąpieli wodnej. Do masy wbić jajko i intensywnie wymieszać wszystkie składniki. 

3. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia i nadać kształt spodu pizzy. Piec przez 15 – 20 min w temp. 200 C.

4. Wyjąć z piekarnika, posmarować sosem pomidorowym (koncentrat pomidorowy + woda + sól/pieprz/czosnek/oregano), posypać resztą sera (100 g), ułożyć szynkę i pokrojone pieczarki.

5. Włożyć do piekarnika – wybrać funkcję „grzanie góry” i piec jeszcze chwilkę do roztopienia sera i przyrumienienia składników.

LICZBA PORCJI: 2

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 656 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 46.6 g; T: 48.7 g; W: 7.77 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *