PIECZONA PIERŚ Z KACZKI w ZIOŁACH

PIECZONA PIERŚ Z KACZKI w ZIOŁACH

SKŁADNIKI

  • PERŚ Z KACZKI ZE SKÓRĄ 380 G
  • SMALEC GĘSI 15 G
  • CEBULA 100 G
  • PRZYPRAWY: SÓL, PIEPRZ, MAJERANKEL

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Pierś z kaczki oczyścić, dokładnie umyć i osuszyć np. ręcznikiem papierowym.
  2. Stronę ze skórą ostrożnie naciąć ostrym nożem uważając, żeby nie przeciąć mięsa. Przyprawić z każdej strony solą, świeżo zmielonym pieprzem i dużą ilością majeranku.
  3. Tak przygotowane mięso obsmażyć na złoty kolor z każdej strony i włożyć do naczynia żaroodpornego.
  4. Na patelnię wrzucić pokrojoną cebulkę i zeszklić, a następnie ułożyć ją na piersi z kaczki.
  5. Naczynie żaroodporne przykryć i piec kaczkę przez około 90-120 minut temp. 200 C, co jakiś czas obracając.
  6. Gotowe mięso wyjąć, pokroić w poprzek, podawać na powstałym sosie z cebuli.

LICZBA PORCJI: 2

CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 316 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 37.3 g; T: 15.4 g; W: 4.9 g

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments